ПРИЈАТЕЉСКИ РАЗГОВОРИ НОВОГ САДА И ТИВТА У ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ ВОЈВОДИНЕ

У оквиру манифестације „Дани Тивта у Новом Саду“ у Привредној комори Војводине одржан је радни састанак званичних делегација Града Новог Сада и Општине Тиват,  у циљу размене информација, искустава и идеја које за крајњи циљ имају унапређење квалитета живота становника ових урбаних заједница и јачање пријатељских веза два народа.

Члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић је поздравио присутне говорећи о отворености Новог Сада према другим културама и традицијама, као и снажној повезаности двеју земаља и народа, сарадњи Града Новог Сада и Општине Тиват. Он је такође рекао да су у овај пројекат укључени сви сегменти друштва, туристичка организација, привредници, културни радници и да сви раде заједно.

– Поносимо се повезаношћу наших градова која се годинама одвијала у оквирима пријатељства и разумевања, а од јула прошле године она је формализована потписивањем Споразума о успостављању сарадње, чиме је Тиват постао наш други црногорски Град побратим, поред Будве. Верујем да је данашњи сусрет важан корак ка успостављању још бољих веза и сарадње у области културе, спорта, привреде, туризма, заштите животне средине. У области културне сарадње, очекује нас потписивање Протокола о сарадњи између ЈУ Градска библиотека Тиват и Културног центра Војводине „Милош Црњански“, а у току је изложба тиватског сликара Ивице Аранђуса, под називом „Природа ствари“, у Културној станици „Свилара“, а представа „Ћелава пјевачица” у Српском народном позоришту је 24. марта – истакао је Рожић додајући да је централни догађај манифестације „Дани Тивта у Новом Саду“, планиран за суботу 23. марта, који ће бити пропраћен богатим културно-забавним програмом.

Манифестација „Дани Тивта у Новом Саду“ први пут је почела да се обележава у Новом Саду деведесетих година, a до њеног обнављања је дошло на иницијативу потпредседника Општине Тиват Андрије Петковића током 2023. године. Програми у Новом Саду и Тивту треба да омогуће дијалог, пре свега на плану културе, привреде и економије, те остваривање дубље сарадње, размену искустава и ресурса. Након обележавања „Дана Тивта у Новом Саду“, почетком октобра одржаће се и манифестација „Дани Новог Сада у Тивту“, на којој ће бити представљени различити културни аспекти Новог Сада.

Нови Сад, 22. март 2024. године

Извор: Град Нови Сад