ПРИЈЕМ ЗА АМБАСАДОРА ПОВОДОМ „ДАНА КУБАНСКЕ КУЛТУРЕ“

У Центру за културу Ковин у току су „Дани кубанске културе“. 

Манифестацију је на свечаности у Галерији у понедељак увече отворио Њ.Е. господин Густаво Тристо дел Тодо, амбасадор Републике Кубе у Србији. Он је на одличном српском изразио посебно задовољство због топлог пријема на који је наишао у Ковину и додао да је, с обзиром на бурну историју и српског и кубанског народа, на сличан темперамент, а са друге стране узимајући у обзир да није реч о материјално богатим земљама – најбоља сарадња међу пријатељима у култури, коју лично сматра „душом једног народа“. 

Амбасадора Триста дел Тода на почетку боравка у Ковину примила је у Општини председница Сања Петровић. Током једносатног разговора, потврђено је обострано да су Куба и Србија истински пријатељи и да између две земље „нема отворених питања“. Његова екселенција амбасадор нагласио је да Куба подржава Србију у свим дебатама у оквиру Уједињених нација, али и да Србија то чини када су у питању блокаде према Куби, и додао: „за нас, Косово је Србија“.

Председница општине Ковин, Сања Петровић, представила је високом госту привредне и туристичке потенцијале општине Ковин и позвала га да следећом приликом заједно обиђу најзначајнија места на локалној територији. Председница Петровић уручила је амбасадору поклон-књигу „Знаменити Срби“, у знак посебне пажње и поштовања.

Пријему у општини, заједно са амбасадором, присуствовали су његова асистенткиња Снежана Деспотовић и новинар из Хаване Роберто Молина, а у име домаћина, уз председницу су били председник СО Ковин Зоран Брадањи, помоћник Ратко Мосуровић и директор Центра за културу, Миливој Грчић.

„Дани кубанске културе“ започели су отварањем двеју изложби које, свака на свој начин, говоре о Куби – изложбом слика Љубинке Шибе Фимић под називом „Уздах у времену“, са мотивима револуције и најзначајнијих личности, Че Геваре и Фидела Кастра, као и изложбом фотографија Владимира Савића „предивна Куба“, насталом током боравка нашег земљака на Куби 2017. године.  У уметничком делу програма отварања наступио је бенд „Salsa y punto“ под вођством Раула Пулида Сандовала. Група је састављена од врхунских извођача са Кубе и из Србије, а својим наступом потпуно су разгалили све који су дошли да поздраве почетак „Дана кубанске културе“, па се у ритму салсе играло више од сата.

Манифестација којом се представља култура Кубе трајаће до 30. маја, ревијом кубанских филмова. Улаз је слободан, а пројекције су од 18.00 и од 20.00 часова.

Извор: Општина Ковин