ПРИЈЕМ ЗА АНДРЕЈА ПОПОВИЋА, ШАМПИОНА СВЕТСКЕ ОЛИМПИЈАДЕ ИЗ ФИЗИКЕ

Градоначелник Кикинде, Никола Лукач, уприличио је у свом кабинету пријем за Андреја Поповића, ученика Гимназије „Душан Васиљев“, који је освојио златну медаљу на Светској олимпијади из савремене физике у Индонезији. Седамнаестогодишњи ученик пре две године је на истом надметању у онлајн формату освојио сребро и добио награду Српске академије наука и уметности на пољу науке и образовања.

“Андреју желим много успеха у даљем школовању, да на прави начин представља своју породицу, свој град и државу. Ради се о ученику који је у наш град донео одличја са републичких и светских такмичења, на шта смо сви ми веома поносни, зато имамо велику одговорност да га подржимо и помогнемо му да оствари своје снове и да константно напредује, баш као што пружамо подршку и другим младим талентима, који увек могу да рачунају на Град Кикинду“, рекао је градоначелник.

Такмичење у Индонезији је подразумевало решавање 25 задатака из области квантне механике, нуклеарне физике, физике честица и специјалне теорије релативитета. Најновије злато полазника Регионалног центра за таленте “Београд 2“, само је још једно у низу с обзиром на то да већ има велики број признања из области математике, биологије, историје, програмирања и енглеског језика:

“Жеља ми је да упишем астрофизички смер на Математичком факултету, јер ме од малих ногу занима та област. Уколико ми се пружи прилика да упишем неки факултет у иностранству, на основу стипендија које добијамо у Центру за таленте, размотрићу и ту опцију. За такмичење у Индонезији припремао сам се око два месеца, уз помоћ онлајн курса једног америчког универзитета, тако да сам успео све да постигнем и врло сам поносан на то“, додао је Андреј.

Извор: Град Кикинда