ПРИЈЕМ ЗА ДОБРОВОЉНЕ ДАВАОЦЕ КРВИ

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви који се обележава 14. јуна помоћница градоначелника Новог Сада Љиљана Коковић примила је вишеструке добровољне даваоце крви који су у претходној години остварили право на признање за 50, 75 и 100 пута дату крв, као и колективе – добитнике плакете „Широко срце“.

– Град Нови Сад захваљујући великом броју волонтера Црвеног крста и хуманих грађана има добро развијено и организовано добровољно давалаштво крви чиме је омогућено да здравствени институти и клинике имају довољне количине крви. Веома ми је драго што на данашњи дан могу да вам се захвалим што несебично помажете онима којима је помоћ најпотребнија. Град Нови Сад препознаје значај свих појединаца, организација и институција који су уједињене на овом важном задатку и наставиће да их подржава у свим сегментима деловања – рекла је Љиљана Коковић.

„Будите ту за друге. Дајте крв. Подарите живот“ је овогодишњи мото Светског дана добровољних давалаца крви. У сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, Црвени крст Новог Сада овај датум обележава као и претходних година бројним трибинама, свечаностима и манифестацијама, као и фокусом на глобалну медијску кампању ради подизања јавне свести за потребом и важношћу сигурне и благовремене снабдевености крвљу.

Секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић захвалио се Граду на снажној подршци.

– С поносом можемо рећи да је у Новом Саду током 2017. године прикупљено преко 13 000 јединица крви, а посебно нас радује што имамо 2400 првих давања. Црвени крст добро сарађује са новосадским средњим школама и Универзитетом као и са Заводом за трансфузију крви Војводине, а тако ће наставити и убудуће – нагласио је Драган Лазић.

Директорка Завода за трансфузију крви Војводине др Сања Богдановић захвалила је свим даваоцима крви на њиховој хуманости и несебичности и упутила им честитке поводом овог међународног празника.

-Они су нам изузетно драгоцени, као и сарадња са Црвеним крстом који нам помаже у организовању акција за прикупљање крви и лечење пацијената. Желим да позовем и остале грађане који до сада нису дали крв да се укључе у породицу давалаца, а то могу учинити у Заводу за трансфузију крви Војводине који се налази у Хајдук Вељковој улици бр. 9 а – рекла је др Сања Богдановић.

За остварених 100 давања плакету је добило пет давалаца крви, за 75 давања 25 давалаца, а за 50 давања 58 давалаца. Плакету „Широко срце“ за 2016. годину добило је девет колектива. Присутнима на пријему обратили су се и председник Црвеног крста Новог Сада пуковник др Братољуб Бркљача, као и Љубомир Ракић у име награђених који је крв дао преко 100 пута.

-Преко 35 година дајем крв и ово је једна врста нашег тестамента друштву и наше настојање да га учинимо бољим и хуманијим – рекао је Љубомир Ракић.

Светски дан добровољних давалаца крви службено је установљен од стране Светске здравствене организације као дан рођења проналазача крвних група Карла Ландштајнера, и има задатак да у целом свету синхроним манифестацијама прослави и нагласи значај милиона давалаца крви који добровољно, анонимно и ненаграђено дају крв спасавајући хиљаде живота сваки дан.