ПРИЈЕМ ЗА ЈОВАНУ МУШИЦКИ У ГРАДСКОЈ КУЋИ

Председник Општине Рума Слађан Манчић угостио је данас у Градској кући најуспешнију спортисткињу наше општине – теквондисткињу Јовану Мушицки, чланицу румског ТК „Змај“ и њеног тренера Борислава Крстића.

Повод за пријем је велики успех Јоване на Европском првенству у теквондоу, где је актуелна државна првакиња наше земље заузела четврто место. У изузетно јакој конкуренцији Јовану су од медаље делиле секунде, али с обзиром на то да је ово младој Румљанки прво Европско првенство у сениорској конкуренцији прави резултати тек предстоје, сматра председник Општине Рума Слађан Манчић.

„У јакој конкуренцији четврто место у Европи је свакако велики успех и њен и успех њеног тренера, који се још раније доказао на великим такмичењима. Јована је на такмичењу представљала себе, свој клуб – ТК  „Змај“, Србију, али и наш град, тј. целу општину Рума, стога смо се на симболичан начин Јовани захвалили поклоном у виду књиге „Знаменити Срби“, уз надање да ће једнога дана и њено име и име њеног тренера бити у некој сличној књизи. Такође, у смислу мотивације издвојили смо и новчану помоћ. Сматрамо да је њој за наредна такмичења и те како потребна подршка и ми смо као Општина ту на располагању. Румљани треба да буду поносни што ТК „Змај“ је изнедрио државну првакињу и спортисткињу чијим успесима на великим светским и европским такмичењима ћемо се тек радовати, јер је Јована млада, године су пред њом“, оценио је председник Манчић.

Подсетимо, Јовани је за Дан општине уручена и захвалница за допринос афирмацији наше општине, а вишеструко награђивана спортискиња у овој 2021. години очекује још боље резултате.

„Веома ми је драго што је опет примећен наш рад и труд. То ми је велики подстрек за даљи рад. Захвалница за Дан општине мени није била само награда, већ и велика привилегија. Данас смо са председником Манчићем разговарали о наредним припремама, пошто треба да идемо у Израел на две недеље. Радићемо много више и надамо се још бољим резултатима у овој години“, казала је Јована.

Општина Рума наставиће са подршком спортским клубовима. Конкурс за доделу средстава завршен је 11. јануара, а након заседања Комисија ће донети одлуку о финансијској подршци клубовима у 2021. години.

 „Бринемо не само о спорту, већ и о образовању, младим људима. Донета је одлука и о додели студентских стипендија, биће додељено укупно 103 стипендије. Повећали смо мало број с обзиром на то да нам се за мастер студије није јавило 15 него 14 студената, а имали смо ситуацију да  последњи изнад црте и први испод црте имају исти број бодова тако да смо и ту проширили да не буде да смо неког оштетили. Комисија је све узела у обзир, чекали смо да Република објави стипендисте тако да настављамо помоћ студентима као до сада. Што се тиче Светосавске повеље подигли смо новчани износ који дајемо деци за Светог Саву. Годинама је то било 10.000 динара, а сада смо то повећали на 15.000 динара. На тај начин желимо да и децу у основним школама мотивишемо да још боље уче. Настављамо са свим стимулансима и помоћима како спортистима тако и нашим студентима и ђацима“, истакао је Манчић.

Тренер репрезентације Србије и румског ТК „Змај“ Борислав Крстић напомиње да је клуб имао велику помоћ локалне самоуправе и председника Манчића, који су одмах препознали да се у клубу ради квалитетно, те да је захваљујући томе на коришћење добијен и простор за тренинге у објекту румског базена што је умногоме олакшало тренинге и Јовани и свима у ТК „Змај“.

„Руму су на Европском првенству представљали Јована Мушицки и Никола Вучковић. Никола је заустављен у првом колу, Јована Мушицки је отишла далеко, скроз до борбе за медаљу. Жал остаје за медаљом, али изгубили смо од активне првакиње Европе, такмичарке из Израела. После тога нам је на наше пријатно изненађење уследио позив од самог израелског Олимпијског комитета и Теквондо асоцијације Израела, где девојка са којом је Јована имала претходно дуел, је одлучила да њој Јована буде спаринг партнер, самим тим и Никола Вучковић јер је исто побеђивао њиховог вицепрвака Европе. То је за нас јако велики успех и у наредном периоду нас очекују заједничке припреме. Тренутно чекамо одговор од њихове Владе јер је тамо и даље lockdown, чим се отворе границе, ако нам дозволи и време и наши планови, ми ћемо отићи тамо“, казао је Крстић и додао да румске спортисте очекују велика такмичења ове године.

„Очекују нас квалификације за Олимпијаду. Никола Вучковић је и даље у програму Олимпијског комитета и један од два такмичара који би требао да наступи на квалификацијама. У мају нас очекује Европско првенство, Јована се такмичи у категорији до 49кг. Ту је наша Тијана Богдановић неприкосновена, она се већ квалификовала за Олимпијаду. Да ли ће се указати шанса да Јована оде уместо ње или не и даље то не знамо. Не знамо када ће се одржати Олимпијске игре, за сада је планирано у августу, али видећемо како ће кренути имунизација и колико ће ковид дозволити таква такмичења“, нагласио је Крстић.

Пријему у Градској кући су присуствовали и генерални секретар Савеза спортова Општине Рума Милош Марковић и покрајински посланик и бивши олимпијац Александар Бундало.

Извор: Општина Рума