ПРИЈЕМ ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ УДРУЖЕЊА И ЧЛАНОВЕ ПОРОДИЦА ПОГИНУЛИХ БОРАЦА У ОРУЖАНИМ СУКОБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА, ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Град Зрењанин, поводом Дана државности Републике Србије, организовао је данас традиционалан пријем за представнике удружења и чланове породица погинулих бораца у оружаним сукобима на просторима бивше Југославије, од 1991-1999. године. Скуп је почео минутом ћутања за погинуле с територије града Зрењанина, којих је педесет тројица.

У име Града Зрењанина и градоначелника, с присутнима су разговарали помоћница градоначелника Марија Дамјановић, начелник Градске управе Ненад Домјесков и начелница Одељења друштвених делатности Јелена Драгић, која је истакла да Град Зрењанин не може и неће дозволити да избледи сећање на наше суграђане, припаднике војске, полиције и добровољаца, страдале у ратним сукобима у Хрватској, Босни и Херцеговини и на Косову.

– Туга за онима који су дали живот за отаџбину је немерљива, време и године је неће ублажити, али се локална самоуправа, колико је то сваке године у могућности и у оквиру својих надлежности, труди да помогне и пружи финансијску и сваку другу помоћ, вама који у својим породицама чувате успомену на своје најближе, поручила је Драгић и додала да је данашњи сусрет био прилика да им се још једном ода дужна почаст и евоцирају успомене, али и да се поразговара о проблемима и могућностима да се помогне члановима породица и на неки други начин.

– Између Града Зрењанина и породица погинулих постоји лепа сарадња, а на основу њихових иницијатива град предузима конкретне кораке, како би се побољшао квалитет њиховог живота, али, с друге стране, и да сећање на педесет три погинула борца из Зрењанина никада не избледи – казала је она. 

Град Зрењанин сваке године, на Видовдан, организује помен и одавање почасти погинулима код споменика у центру града, заједно с гарнизоном Војске Србије обележава и Дан војних ветерана, а последња иницијатива која је реализована јесте да једна улица у Стајићеву понесе име Славише Кепића, припадника Војске Југославије, страдалог током НАТО агресије на нашу земљу, 1999. године.

Добру сарадњу с локалном самоуправом истакли су и председници два удружења, Јованка Павловић, председница Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца Зрењанина, и супруга погинулог борца, и Јовица Пилиповић, председник Удружења ратних војних инвалида града Зрењанина. Павловићева је рекла да се данас разговарало о могућностима побољшања здравствене заштите чланова породица погинулих, као и даљем унапређењу комуникације између чланова породица и локалне самоуправе.

– Разговор је био конструктиван и у наредном периоду очекујемо да оно што смо данас изнели као предлог буде реализовано. Сарадња с градом увек је била добра и верујем да ће тако бити и убудуће – закључила је она.

Јовица Пилиповић захвалио се локалној самоуправи што годинама обележава овај дан и организује пријем за чланове породица погинулих бораца, које, на тај начин, нису заборављене.
– Зрењанин је међу локалним самоуправама у Србији која ове породице није заборавила и даје одређене видове помоћи и субвенција, а један је од ретких градова који породицама исплаћује једнократну финансијску помоћ сваке године. Град је излазио у сусрет свим нашим већим иницијативама у ранијем периоду, почев од оне за подизање споменика нашим погинулим, обележавања Видовдана сваке године, до последње, о именовању улице по Славиши Кепићу – истакао је Пилиповић.

Извор: Град Зрењанин