ПРИЈЕМ ЗА РАЈКУ ГРУБИЋ И ОЛИВЕРУ СКОКО, ДОБИТНИЦЕ ПРИЗНАЊА МУЗЕЈСКОГ ДРУШТВА СРБИЈЕ – НАГРАДЕ ЗА ЛИЧНО АНГАЖОВАЊЕ, АЛИ И РАД НАРОДНОГ МУЗЕЈА ЗРЕЊАНИН У ЦЕЛИНИ

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура уприличио је данас пријем за Рајку Грубић и Оливеру Скоко, добитнице овогодишњег признања Музејског друштва Србије “Михаило Валтровић”, као и директора Народног музеја Зрењанин Синишу Оњина

Рајка Грубић, музејски саветник-етнолог Народног музеја, добитница је награде “Михајло Валтровић” за животно дело, док је Оливери Скоко, вишој кустоскињи, историчарки уметности Народног музеја, уручена награда за изузетне резултате у периоду од јануара 2021. до фебруара 2022 – пројекат године, за изложбу “Мерак ми је…Хедонизам у делима из Збирке ликовне уметности Народног музеја Зрењанин”.

 Од три најзначајније награде које је ове године доделило Музејско друштво Србије, две су стигле у Народни музеј Зрењанин, што је својеврсно признање и тој установи културе у целини и потврда високе позиције коју музеј заузима међу сличним установама у нашој земљи. Мр Рајка Грубић, која као етнолог ради у Народном музеју од 1983. године, управо и истиче значај тимског рада и доброг радног окружења.
– Награда потврђује да је вредео сав досадашњи рад и да сваки труд добија и неку своју потврду и сигурно је да ми она пуно значи. Пре свега, то је награда од колега, људи из струке, који су препознали то моје залагање, али сам и ја имала привилегију да радим у једној таквој институцији, зрењанински музеј се годинама, деценијама истицао по свом раду и значају у ширим оквирима. Пружао ми је различите могућности и прилике које сам успела да искористим, на крају су се све те коцкице и склопиле и заиста сам срећна због тога – истиче Грубић и додаје да су за квалитетан рад изузетно битни и атмосфера у колективу, подршка руководилаца, позитивно окружење, здрави међуљудски односи, без којих нема ни резултата.

Оливера Скоко приредила је изложбу “Мерак ми је” – Хедонизам у делима из Збирке ликовне уметности НМЗ” коју је, током два и по месеца трајања, видело преко 3.000 посетилаца. Организован је и богат пратећи програм, а забележен је велик број организованих, групних посета како из Зрењанина, тако и из других градова наше земље и региона. Ова виша кустоскиња, историчарка уметности, ауторка је и запажене изложбе “Дакле, Ви сте тај Урош Предић?”, која ових дана (1. јул – 14. август) гостује у Херцег Новом, а од 18. августа и у Требињу и представиће дело истакнутог сликара из нашег краја у ширим оквирима. 

– Ми смо, пре свега, чувари тог богатог културног наслеђа, али и његови презентери и промотери, који морамо знати да га представимо локалној заједници, да она буде свесна његове вредности и поносна на чињеницу да се то наслеђе адекватно чува и да се о њему брине. Када ми урадимо наш део посла, онда нам значи и подршка која стиже од стране града или неке друге институције. Награде које смо добили у области рада музеја адекватне су, рецимо “Ниновој награди” у књижевности или “Стеријиној награди” у позоришту, дакле од значаја су на државном нивоу – наводи Оливера Скоко, уз напомену да је зрењанински музеј заиста препознатљив на нивоу Србије и да је један од најактивнијих, када је број различитих програма у питању. 

– Важно је да тај квантитет прати и квалитет, и да останемо на том нивоу који нам доноси и награде – закључује Скоко. 

 Да подсетимо, Народни музеј Зрењанин био је 2006. године проглашен музејом године у Србији од стране Музејског друштва Србије, поводом отварања нове сталне поставке, изложбеног салона и великог броја програмских активности.

Извор: Град Зрењанин