PRIJEM ZA RVAČE “PROLETERA“, POVODOM NOVE TITULE DRŽAVNOG PRVAKA

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima priredio je danas prijem za takmičare, članove stručnog štaba i rukovodstvo Rvačkog kluba “Proleter”, povodom nove titule klupskog prvaka Srbije, osvojene prošlog vikenda na finalnom turniru u Zrenjaninu. U delegaciji je bio i Željko Trajković, predsednik Rvačkog saveza Srbije.

 Nova titula šampiona rvača “Proletera”, sedamnaesta po redu, ima posebnu “težinu” jer je osvojena u godini velikog jubileja – jednog veka rvačkog sporta u Zrenjaninu, a stigla je u predolimpijskoj godini. Zrenjaninski rvači su već obezbedili dve olimpijske vize, u Tokiju će za reprezentaciju Srbije nastupati Mate Nemeš i Kadžaja, a postoji mogućnost da im se nakon predolimpijskih turnira priključi još neko.     

Na još jednom klupskom uspehu rvačima su čestitali gradonačelnik Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnik Simo Salapura, a prijemu je prisustvovala i generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković. U obraćanju predstavnicima medija nakon prijema, pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura je izrazio zadovoljstvo što je u grad stigla još jedna ekipna titula, kao nova potvrda duge i uspešne tradicije ovog sporta u Zrenjaninu.

– Podsetiću da je grad u poslednjih nekoliko godina uložio značajna sredstva u sportsku infrastrukturu koju koriste rvači, ta investicija je opravdana i potvrđena kroz rezultate, osvajanje još jedne ekipne titule, dve olimpijske norme za sada, nadamo se da će biti još jedna, tu je i titula u kadetskoj konkurenciji i to je ono čime sportski Zrenjanin treba da se ponosi. Na ponos svih nas treba da bude i “Proleterova” škola koja na najbolji način stvara naslednike ovih šampiona i za budućnost rvanja u našem gradu ne treba brinuti – istakao je Salapura. 

Odličnu saradnju s Gradom Zrenjaninom pomenuo je i predsednik kluba Boban Cekić, podsetivši da je rvački klub jedan od retkih u državi u kom su treninzi za sve članove potpuno besplatni, klub snosi sve troškove od najmlađih takmičara do šampiona, te da je za kvalitetno funkcionisanje kluba neophodna pomoć grada.

– Zahvaljujući podršci grada uspevamo da funkcionišemo na ovako visokom nivou, trudićemo se da tu saradnju održimo i mislimo da možemo da budemo primer drugim klubovima da pokušaju na taj način da olakšaju deci da se bave sportom – kazao je Cekić i dodao da su vrhunski rezultati koje postiže klub upravo proizašli iz kvalitetnog rada od najmlađeg uzrasta.

– Naši rvači mlađih kategorija stasavali su uz one sa međunarodnim iskustvom, koji su svetski šampioni i ne čudi što su doprineli ovakvom razvoju rvanja u našem gradu. Cilj u ovoj godini je ostvaren i kroz dve olimpijske norme, a naredni cilj je i da osvojimo neku olimpijsku medalju. Nadam se da ćemo uspeti, iako je konkurencija u svetskom rvanju veoma jaka i odlučuju nijanse – kazao je Cekić. 

Trener Vojislav Trajković, koji je po peti put proglašen za najuspešnijeg trenera domaćeg rvačkog šampionata, istakao je da se do titule stiglo nakon velike borbe u polufinalu protiv subotičkog “Spartaka”, i da nikada teže nije osvojena. 

– Pored naših iskusnih asova, koji su u Zrenjanin došli iz drugih klubova, okosnicu tima čine momci iz Zrenjanina, ponikli u “Proleteru” i naredne sezone će to biti još evidentnije. Tajna stvaranja šampiona je u sistematskom radu od najranijeg uzrasta, dobroj organizaciji kluba, upornosti samih dečaka da redovno treniraju. U pitanju je težak, borilački sport koji zahteva puno odricanja, ali je posebno značajno što mladi rvači stasavaju uz šampione koji su im uzor i što  zajedno treniraju, što je jedna velika prednost “Proletera”. Kada jedan pionir trenira, primera radi, uz Viktora Nemeša, to je za njega veliki podstrek i satisfakcija, ali to je kod nas normalno – rekao je Trajković. 

Rvački klub “Proleter” najtrofejniji je zrenjaninski sportski klub, koji je prvu šampionsku titulu osvojio još 1952. godine. Legendarni “Proleterov” reprezentativac Branislav Simić osvojio je 1964. godine prvu zlatnu olimpijsku medalju u individualnim sportovima za Jugoslaviju, a potom je usledio čitav niz odličja za zrenjaninske rvače na evropskim i svetskim šampionatima i olimpijskim igrama, uključujući, naravno, i domaće trofeje koje je teško i prebrojati. 

Izvor: Grad Zrenjanin