PRIJEM ZA VICEKONZULA ITALIJE I KONCERT ITALIJANSKOG KULTURNOG CENTRA IZ SUBOTICE

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac priredio je sinoć prijem za počasnog vicekonzula Italije i osnivača Italijanskog kulturnog centra “Pjaca Italija” u Subotici Karmina Tarala. Povod za prijem bio je koncert u našem gradu Subotičkog tamburaškog orkestra, a gostovanje muzičara u organizaciji Italijanskog kulturnog centra bilo je prilika i za okupljanje italijanskih privrednika i poslodavaca u Zrenjaninu. 

Prijemu u Gradskoj kući su prisustvovali i predstavnici nekoliko italijanskih kompanija koje posluju u našem gradu, a zamenik gradonačelnika Saša Santovac podsetio je na činjenicu da u Zrenjaninu uspešno radi šest italijanskih kompanija. 

– Italijanske kompanije su bile prvi “stanari” naših industrijskih zona i kasnije najbolji promoteri tih zona i mogućnosti investiranja u njima. Neke kompanije su se u međuvremenu i širile i povećavale kapacitete i broj zaposlenih u našem gradu. Osim te privredne saradnje o kojoj smo i večeras razgovarali s predstavnicima tih kompanija, bilo je reči i o kulturnoj saradnji i željama da se u našem gradu predstavlja italijanska kultura. Zahvaljujući konzulatu i počasnom vicekonzulu Taralu, imamo danas tu mogućnost i verujem da će takvih manifestacija biti još – istakao je Santovac.

Zahvaljujući na prijemu, počasni vicekonzul Italije u Subotici Karmino Taralo rekao je da je već imao priliku da poseti Zrenjanin, kada je s ambasadorom Italije obišao italijanske kompanije u našem gradu.

– Zrenjanin je za nas veoma važan grad u Srbiji, a posebno kada je reč o Vojvodini. U prilog tome ide i činjenica da je ambasada odlučila da otvori i konzulat u Subotici koji ima kompetencije za čitavu Vojvodinu, pa i za Zrenjanin. Zadovoljan sam što italijanske firme u ovom gradu dobro posluju – naglasio je Taralo i dodao da je, osim privredne razmene, potrebno razvijati i druge vidove saradnje, posebno u oblasti kulture, te da je ovaj koncert u Zrenjaninu začetak upravo takve saradnje. 

– Smatram da zajedno s predstavnicima lokalne samouprave u Zrenjaninu možemo dosta toga da uradimo i kada je reč o kulturnoj razmeni, privrednoj razmeni i na svim poljima – poručio je vicekonzul. 

Gala koncert Subotičkog tamburaškog orkestra, u organizaciji Italijanskog kulturnog centra, održan je sinoć u sali Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”. Na repertoaru su se našla dela italijanske i srpske tradicionalne, moderne i klasične muzike. Pre početka koncerta, publici se obratio Karmino Taralo, a izvođače je publika nagradila toplim aplauzom.   

Izvor: Grad Zrenjanin