PRIKAZIVANJE FILMOVA MAĐARSKE KINEMATOGRAFIJE U OKVIRU PREKOGRANIČNOG PROJEKTA FILMYING

U subotu, 10. septembra u 17h u bioskopu Eurocinema biće prikazan film “Priče iz zatvorske ćelije”, koji je prvi od tri mađarska ostvarenja koji će se prikazati u Subotici u okviru prekograničnog projekta FILMYing, navodi subotica.info. Projekciji će prisustvovati reditelj filma Abel Vhiski i jedan od naturščik glumaca Putnoki Alex, koji će nakon projekcije razgovarati sa moderatorom i publikom o filmu. Film je titlovan na Srpski jezik a razgovor sa gostima će takođe biti prevođen.

Priče iz zatvorske ćelije, mađarsko-englesko-hrvatski dokumentarac, koji istražuje odnos između očeva u zatvoru i njihove dece koja ostaju kod kuće. Očevi na izdržavanju kazne pišu bajke, na osnovu kojih se snimaju bajkoviti filmovi – u kojima glume sebe i svoju decu kod kuće. Tokom zajedničkog kreativnog procesa koji uokviruje film, vidimo paralelne živote zatvorenika i njihovih porodica i razvoj njihovih teško izvodljivih odnosa. Zahvaljujući današnjoj filmskoj tehnologiji, u kreiranim bajkama, otac i dete mogu da se sretnu u magičnom, slobodno prilagodljivom svetu, prelazeći granice opipljive stvarnosti. Pitanje je, međutim, da li iskustvo susreta u fikciji može stvarno uticati na ove striktno ograničene, komplikovane odnose.

U toku septembra ljubitelji sedme umetnosti imeća priliku da pogledaju još dva mađarska ostvarenja. Film “Rano venčanje” u režiji Tamaša Olta i Čabe Vekeša prati budućeg oca koji je primoran da ostavi svoju trudnu ženu u pokvarenom automobilu i ode u grad da pronađe doktora. Trčeći po pomoć čovek unapred planira život svoje nerođene devojčice ali mora da se suoči i sa činjenicom da bi mogao da je izgubi. Drama “Koliko ja znam” u režiji Lorinc Nandora donosi dramatičnu priču bračnog para koji se suočava sa činjenicom da je žena silovana a usled nedostatka dokaza slučaj ne može da se procesuira. Situacija u kojoj su se našli testira njihov odnos.

Promocija kinematografije partnerskih zemalja poslednja je aktivnost prekograničnog projekta FILMYing – Filmska umetnost povezuje prekogranični region, koji se realizuje u okviru Interreg – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija u partnerstvu Otvorenog univerziteta Subotica i Centra za organizaciju događaja i medijskih aktivnosti iz Segedina. Nakon uspešno realizovanih edukativnih radionica MOBIFILM škole u Subotici i Segedinu, kao i zajedničkih radionica polaznika škole na filmskim festivalima u Segedinu i Subotici, istraživanja, pripreme i objavljivanja video knjige kao i sastanaka predstavnika filmskih festivala iz prekograničnog regiona čiji je cilj bio saradnja i umrežavanje, započeta je i realizacija promocije srpske i mađarske kinematografije u prekograničnom regionu. U četiri grada u Vojvodini (Subotica, Zrenjanin, Novi Sad i Kanjiža) biće prikazana tri filma mađarske kinematografije koja nisu imala svoje premijere niti bioskopsku distribuciju u Srbiji i to uz prisustvo gostiju iz filma. Identičnu aktivnost realizovaće i mađarski partneri koji će predstaviti tri filma srpske kinematografije u četiri mađarska grada (Segedin, Kečkemet, Morahalom i Desk).

Izvor: subotica.info