“ПРИКЉУЧИ СЕ И ТИ, ВОЛОНТИРАЈ”

Међународни дан волонтера, 5 . децембар, у нашем граду је обележен скупом “Прикључи се и ти, волонтирај”. У организацији Канцеларије за младе, јавности су свој рад, у Културном центру, представили бивши акцијаши, горани, извиђачи, волонтери Црвеног крста, Народног музеја и Канцеларије за младе:

– Ово је била лепа прилика да се Кикинђанима представе бројна удружења и организације. Верујем да смо суграђанима, пре свега младима, приближи сврху и значај волонтирања. Младе особе које имају неке идеје и желе да унапреде нашу локалну заједницу то могу да учине у неком од ових удружења. Канцеларија за младе има 30 волонтера, а ми се трудимо да их анимирамо и укључимо у наш рад – рекао је Далибор Оличков, координатор кикиндске Канцеларије за младе. Јасмина Миланков из “ДОРЕ”, указала је да ово удружење грађана окупља некадашње учеснице омладинских радних акција, али и младе особе:

– Радне акције су практично биле зачетак волонтаризма и добровољног рада у 20. веку. Драго ми је да се у наше активности укључују и млађе особе. Подржавамо рад осталих градских удружења волонтера и надамо се да ћемо, можда, већ наредног пролећа, организовати неку заједничку акцију- казала је она. Кустос педагог Народног музеја, Драган Киурски, признаје да се без њихових волонтера не могу замислити манифестације “Ноћ музеја”, “Мамутфест”, “Дани лудаје”, али и летњи едукативни кампови. Млади волонтери Народног музеја и Канцеларије за младе учествовали су на кампу размене омладине “Пеаце оут” у француском граду Марманду, баш као и претходне две године. Занимљиво је истаћи да учесници кампа из Норвешке и Словачке долазе из Нарвика, односно Жилине, наших побратимских градова.

Извор: Град Кикинда