ПРИКУПЉЕНО ТРИ ТОНЕ АМБАЛАЖНОГ ОТПАДА

У општини Пећинци, 4. августа, реализована је, девету годину заредом, акција прикупљања амбалажног отпада од средстава за заштиту биља, коју спроводе Удружење пољопривредних произвођача општине Пећинци и Пољопривредна стручна служба Сремска Митровица.

По речима Немање Алексића из пећиначког Удружења, одзив пољопривредника је из годину у годину све већи, што, како је рекао, самим тим говори и да расте свест пољопривредника о значају очувања животне средине.

„Драго ми је да су се пољопривредници у свих 15 насеља наше општине и ове године одазвали акцији и да су свесни значаја сакупљања и рециклирања амбалажног отпада који је потенцијално опасан због хемијских средстава који се свакоднено користе за заштиту биља. Прикупљено је до 3 тоне разног амбалажног отпада, који се даље носи на рециклажу у Ниш, где фирма која је задужена за рециклажу од отпада прави пластичну масу од које ће поново да се изради амбалажа за средства за заштиту биља“ – рекао је Алексић.

Циљ акције је ширење еколошке свести код пољопривредних произвођача како не би бацали празну амбалажу у поље, јер, како је рекао Алексић, колико год се пољопривредници трудили да исперу амбалажу увек у њој остане нека мала количина течности, која је потенцијално опасна за биодивезитет, првенствено за водотокове, рибе и остале микроорганизме, али и за птице, самим тим и за дивљач која се креће кроз поље и на крају за човека.

Извор: Општина Пећинци