ПРИПРЕМА И СЕТВА ПЕРШУНА

Першун је двогодишња биљка из породице целера или штитоноша. Гаји се због задебљалог корена и ароматичног лишћа које се користи као додатак јелима. У првој години живота першун развија корен и лисну розету, а у другој цветоносно стабло и семе. У другој години живота лишће добија другачији облик, није толико урезанo и слoжене грађе и нема толико ароматичних материја као у првој.
Першун најбоље успева на структурним земљиштима, а то је првенствено важно за коренаш. Лишћар добро успева на свим плодним земљиштима.
Парцела за гајење першуна ђубри се пре јесењег дубоког орања са 30-40t/ha згорелог стајњака, као и фосфорним и калијумовим ђубривима. Першун троши много калијума. Тако, комплексним ђубрењем треба да се обезбеди приступачност 100-150kg азота, 150-200kg калијума и 80-100kg фосфора по хектару. Азотна ђубрива, и једна трећина фосфора и калијума, уносе се у пролеће, са предсетвеном припремом.
На тежим земљиштима делимична предсетвена припрема треба да се обавља у јесен, тешким тањирачама, а у пролеће само агрeгатом за предсетвену припрему. У сваком случају, Земљиште за коренасто поврће треба да буде приподно структурно и што мање угажено. Због тога треба да се користе леки трактори и прикључне машине, а број прохода смањи на најмању могућу меру. Лош корен першуна добија се углавном због тога што је земљиште суво и тврдо, а потом због велике густине усева. Правилан распоред биљака омогућава нормалан раст корена.

аутор: Видановић Срђан

Извор : пссс