PRIPREMNI KAMP ZA PRIJEMNI U NOVOM SADU

Preko 70 srednjoškolaca učestvuje na pripremnom kampu za prijemni u organizaciji Mađarskog nacionalnog saveta. Dvodnevni kamp se održava u Novom Sadu, navodi PannonRTV.

U subotu ujutru u studentski dom “Evropa” uselilo se 70 mladih. Srednjoškolci su stigli sa teritorije cele Vojvodine.

Reka Kobrehel je stigla iz Jazova: “Izabrala sam da se prijavim u kamp, jer planiram polagati  ispit srednjeg stepena iz engleskog u toku maju, to jest iz engleskog moram maturirati sa visokom ocenom i smatram ovo dobrom prilikom za to.”

“Mogu pogledati studentski dom, ako slučajno stignem ovde da znam gde ću stanovati, ako uspem upisati pakultet. Ovde pomažu, daju programe na osnovu čega mogu napredovati” – kaže Atila Benjak iz Sombora.
Đaci su već učestvovali na kabinetskim pripremama, koje su bile organizovane u Subotici i Senti. Cilj programa je što bolja priprema maturanata za prijemne ispite na fakultetima širom Srbije, te su učenici mogli birati među 10 nastavnih predmeta.

“Deca dolaze sa svih strana, iz raznih škola sa raznim programima. Sa jedne strane imamo gimnazijalce, sa druge đake iz stručnih škola, gde je nastavni plan veoma različit, znači oni uče gradivo na raznim nivoima, i sada ove razlike pokušavamo  da izbalansiramo” – rekla je Piroška Tolnai, profesorica mađarskog jezika i književnosti.

Pripremna nastava u martu je segment celokupnog programa stipendiranja Mađarskog nacionalnog saveta. Đaci koji učestvuju u pripremnom kampu su smešteni u studentski dom “Evropa”.

Marta Petkovič, članica IO MNS: “Naravno, kad već ima ovakve prilike da deca dođu na dva dana u Novi Sad i na licu mesta se upoznaju sa mogućnostima ovog kolegijuma i upoznaju sistem, onda iskoristimo ovu mogućnost.”

Pripremne aktivnosti za prijemni se odvijaju u učionicama novosadske osnovne škole “Jožef Atila”. Nakon dvodnevnog pripremnog kampa kabinetske pripreme se nastavljaju u Subotici i Senti.

Izvor : PannonRTv