ПРИРОДА И ТРАДИЦИЈА – МОЋНА ИНСПИРАЦИЈА УМЕТНИКА

У недељу 7. августа увече, званично је затворена Тринаеста ликовна колонија Купиново у организацији Удружења за културни развој „Колонија Купиново“, под покровитељством Општине Пећинци. Током протеклих пет дана, 14 сликара и вајара из читаве Србије и иностранства, свој поглед на лепоту Купинова и богатство културно-историјске традиције овог места преточили су у слике и скулптуре и тако обогатили своје стваралачко искуство и уметничку колекцију Удружења “Колонија Купиново” и Општине Пећинци.

На завршној вечери колоније, поздрављајући уметнике који су на колонији учестовали, председница Скупштине општине Пећинци Дубравка Ковачевић Суботички захвалила се учесницима и организаторима ове лепе манифестације.

“И овога пута сте успели да нам пренесете део раксошног талента, преточен у ове предивне слике. Надам се да вам је боравак овде био пријатан, да сте имали лепо дружење и успешан рад и стекли нове пријатеље, да сте заволели Купиново, можда не толико и на такав начин као ми овдашњи, али да сте га ипак заволели. Надам се да ћете нам доћи поново и да ћете своје позитивне утиске преносити и управо ви бити промотери овог чаробног места тако што ћете кроз своје приче пријатељима и познаницима дочарати како је овде, и да ће и они пожелети да једнога дана дођу и виде где се то тако лепо борави. Желим вам успешан даљи рад и желим вам, наравно, да поново дођете овде” – рекла је председница Ковачевић Суботички уметницима.

У име Удружења за културни развој „Колонија Купиново“ учесницима Колоније и посетиоцима се обратио председник Удружења Богољуб Бастајић, који је рекао да је манифестација протекла онако како је и замишљено – уз успешан и креативан рад, лепо дружење и упознавање лепота и традиције Купинова.

“Последњи дан ове лепе манифестације протекао је помало у сенци Сабора Мајке Ангелине поводом обнове храма Свете Тројице, али мислим да тиме нико није ускраћен, напротив – и учесници и посетиоци Колоније су могли додатно да оплемене своје утиске о Купинову и увере се у богатство и лепоту овог места” – рекао је Бастајић.

Са уметницима је последњег дана Колоније био и председник Савета Месне заједнице Перица Одобашић, који је оценио да Купиново својим положајем, лепотом, историјом и традицијом заслужује тако значајну културну манифестацију.

“Ова 13. по реду колонија је наставак наших напора да очувамо Купиново и да га лоцирамо не само на историјској и географској, већ и на културној мапи како Војводе и Србије, тако и света. Сликари ће томе свакако допринети, а ове године имали смо и вајара који је оставио скулптуру Мајке Ангелине. Колонијом су традиција, историја и култура направиле чаробни спој у етно кући у Купинову, подно средњовековног града Купиника, а ми се увек радо одазивамо позиву да будемо домаћин овако лепим манифестацијама” – рекао нам је Одобашић.

А о томе какви су домаћини Купинци, сликар Константин Гушић из Врдника имао је речи хвале.

“Идем само на колоније које су одлично организоване, где су добри услови рада и инспиративан амбијент, а колонија у Купинову је управо таква. Поврх тога, домаћини су изузетно гостољубиви и право је задовољство дружити се са њима, тако да ћу сигурно поново веома радо доћи. Иначе, сликао сам нову цркву из две позиције, премда је читаво окружење веома инспиративно, богато мотивима и пејзажима који просто маме уметника да започну нову слику” – казао је Гушић.

Јасмина Пајовић из Зајечара увек радо долази на колонију у Купиново – каже да више не броји године и не зна тачно колико пута је била, али зна да је сваке године чека неко ново изненађење, лепше и величанственије од претходних.

“Ове године то изненађење био је Сабор Мајке Ангелине – заиста величанствено сабрање. Наравно, били смо и на регати и све је заиста предивно. Када падне вече и амбијент више није за сликање, дружимо се уз свирку на гитари једног колеге, тако да је дословно сваки тренутак у Купинову био на диван начин испуњен” – изјавила је Пајовић.

Ове године на Колонији је био и професор Ликовне академије из Софије Пламен Валчев, што је Колонији дало међународни карактер.

Извор: Општина Пећинци