ПРИВРЕДНА ДЕЛЕГАЦИЈА ЈАПАНА У ПОСЕТИ ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ ВОЈВОДИНЕ

У посети Привредној комори Војводине била је привредна делегација Јапана предвођена амбасадором Јапана у Републици Србији Њ.Е. Такахитом Кацуматом.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да му је велико задовољство што је Привредна комора Војводине домаћин пословног сусрета који окупља представнике јапанских компанија које послују у нашој земљи као и представнике наших компанија.

Укупна вредност страних директних инвестиција из Јапана у АП Војводину , закључно са 2021. годином износи око 260 милиона евра, а највећа од њих је JP International ad Senta. Јапанске компаније све више препознају предности пословања у нашој земљи .

Поред добре привредне сарадње не треба занемарити чињеницу да се ове године обележава 140 година пријатељских и дипломатских односа Србије и Јапана.

На нама је као представницима привреде да окупљамо привреднике и дајемо им могућност да се умрежавају, да заједно правимо бољи привредни амбијент истакао је председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић.

Када говоримо о спољнотрговинској размени између АП Војводине и Јапана за првих шест месеци ове године она је износила 30 милиона евра и порасла је за 50 % у односу на претходну годину.

Амбасадор Јапана у Републици Србији Њ.Е. Такахито Кацумата  истакао је да је ово његова прва званична посета Привредној комори Војводине. Пољопривреда је велики адут у Војводини и нарочито  значајна производња и извоз воћа и дувана  из  Србије у Јапан.  Упознат сам са чињеницом да Привредна комора Војводине има битну улогу у координисању развоја у покрајини, те је у том смислу Војводина дала велики допринос  привредном опоравку Републике Србије. Један од разлога због којег јапанске компаније  преферирају да дођу у Војводину је одличан положај и повезаност Војводине са осталим регионима- повезаност рекама, путевима и железницом, као и одлична повезаност са академском заједницом .  у протеклим годинама , чак и у доба пандемије јапанске инвестиције у републици Србији нису стале, управо на подручје АП Војводине дошле су компаније попут Тојо Тајерса и Нидека.

Скупу су присуствовали  представници јапанских компанија које послују у Републици Србији као и представници Јапанско пословне алијансе, Јапанске агенције за интернационалну сарадњу као и представници компанија из АП Војводине.