ПРИВРЕДНА КОМОРА ВОЈВОДИНЕ И УДРУЖЕЊЕ БАЊСКИХ ГРАДОВА МАЂАРСКЕ ОЗВАНИЧИЛИ САРАДЊУ

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић и председник Удружења бањских градова Мађарске др Золтан Сабо (Szabó Zoltán) потписали су данас Споразум о сарадњи у Привредној комори Војводине, за време трајања 52. Међународног сајма туризма у Новом Саду, а у циљу дефинисања принципа и начина сарадње, како би се заједничким радом унапредио бањски и здравствени туризам.

Том приликом, председник Вучуревић изразио је велико задовољство због институционализовања сарадње са Удружењем бањских градова Мађарске, јер како је истакао, Војводина заиста има велики потенцијал за даљи развој и унапређење бањског туризма и додао да је војвођански потенцијал у многоме сличан потенцијалима Мађарске.

„Ово је само први корак наше званичне сарадње када је бањски туризам у питању. Мађарска је уз Француску, Италију, Исланд, Јапан, земља са највећим потенцијалом термо-минералних вода, са око 1.500 изворишта, а са друге стране, има веома развијене здравствене центре. Сматрам да је овакав вид сарадње са Удружењем од великог значаја и да ћемо у наредном периоду реализовати заједничке активности које ћемо предвидети акционим планом“, рекао је Вучуревић и подсетио да је ове године Привредна комора Војводине организовала две студијске посете Мађарској – војвођански винари и виноградари обилазили су винске подруме у винској регији Егер, а произвођачи сира из Војводине, имали су прилику да се упознају са технологијом прављења сира у више мађарских места.

Председник Удружења бањских градова Мађарске др Золтан Сабо у изјави за медије истакао је да је Мађарска у последњих неколико година, узнапредовала када су у питању бањски и здравствени туризам.

„Искуства која смо стекли, желимо пренети на наше колеге из Србије. Наше Удружење броји 41 насеље, а пре извесног времена, основали смо унутар Удружења једну институцију која се бави проучавањем искустава у вези са развојем бањског и здравственог туризма код нас. На тај начин, поред искустава која смо стекли радом, желимо пренети и искуства до којих смо дошли путем научних истраживања“, рекао је Сабо и додао да је 2014. године ово Удружење склопило Споразум о сарадњи са Кластером здравственог туризма Војводине и изразио наду да ће данашње потписивање Споразума, дати полет заједничком деловању.

Удружење бањских градова Мађарске основано је у новембру 1993. године, са циљем повезивања и сарадње свих бањских градова у Мађарској, подстицања друштвено-економског развоја насеља у којима послују чланице Удружења, као и развоја техничких капацитета купалишта на локалном и регионалном нивоу. Удружење има значајну улогу у позиционирању и пословању бања Мађарске на међународном и домаћем туристичком тржишту, као и у доношењу стратешких докумената за развој бањског туризма, успостављање и имплементацију европских стандарда у здравственим центрима. Удружење својим делатностима значајно доприноси развоју бањског туризма Мађарске. Вишевековна традиција и огроман број извора термалних и лековитих вода, завидан ниво развоја здравствених центара, као и бројни аква и велнес центри, сврставају Мађарску у сам врх светских балнеолошких дестинација.

Привредна комора Војводине представља се на 52. Међународном сајму туризма са туристичком понудом земаља из региона (Мађарска, Хрватска, Чешка, Република Српска, Русија) на свом штанду у хали Мастер на Новосадском сајму од 3. до 5. октобра 2019. године.