ПРИВРЕДНА КОМОРА ВОЈВОДИНЕ НА 26. КОПАОНИК БИЗНИС ФОРУМУ

Делегација Привредне коморе Војводине – председник Бошко Вучуревић и секретар Удружења услуга мр Зоран Трповски учесници су 26. Копаоник бизнис форума који се одржава у хотелу „Гранд“ до среде, 6. марта 2019. године, у организацији Савеза економиста Србије. Овогодишњи Форум окупио је рекордних 1300 учесника. Централна тема Форума је „Србија десет година после велике рецесије: Снажан раст као императив“.

Форум је отворила у понедељак, 4. марта 2019. године председница Владе Републике Србије Ана Брнабић на пленарној сесији „Макроекономске основе за снажан раст“ истакавши да би српску економију требало трансформисати тако да буде, како је рекла, заснована на иновацијама и знању како бисмо могли да достигнемо развијање земаља Европе.

„У мандату ове владе смо учинили много и крећемо ка економији заснованој на иновацијама и знању. Основ тога је реформа образовања, како би млади учили како да мисле, а не шта да мисле, да решавају проблеме“, рекла је Брнабић и додала да су најбрже растући сектор у Србије информационе технологије чији је годишњи раст у 2018. години био 26 одсто, а у 2017. је износио 22 одсто, док је извоз те индустрије у прошлој години био око 1,14 милијарди евра.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали истакао је том приликом да је циљ да јавни дуг Србије у будућности буде смањен.

„Радимо на очувању тешко стечене финансијске стабилности и смањењу јавног дуга, гледамо како наша економија може брже и јаче да расте. Високе стопе раста задњих пар година дају резултат, смањује се стопа незапослености. Успели смо да од 2013. године стопу од преко 25 одсто смањимо на око 12, 12,5 одсто, што је и даље високо, али су резултати неупоредиво бољи него пре пар година, уз јасно опредељење да се боримо за свако ново радно место, за сваку нову фабрику, за сваку нову инвестицију“, истакао је министар Мали и додао да се раси на реформи Пореске управе, а до краја јуна ће бити  нова организација.

„Следеће године биће новина и у фискализацији, повраћају ПДВ, повећању капиталних инвестиција, што је апсолутни приоритет, јер се кроз те мере подстичу привредници да још више улажу“, рекао је он.

Председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић рекао је да је као резултат макроекономске стабилности, оствареног буџетског суфицита, добрих фискалних кретања, јавни дуг у Србији смањен, да је на на крају прошле године износио приближно 54 одсто БДП-а , с тим да се овај тренд наставља.

„У атмосфери успоравања светске економије, раст у региону Западног Балкана достигао је у протеклом периоду пројектовани ниво од 3,5 процената, захваљујући превасходно убрзању економске активности у Србији, али да би се овај позитиван тренд наставио и у наредним годинама, неопходан је снажнији раст српске економије и више инвестиција“, рекао је Влаховић и додао да смо највећи ниво раста БДП имали у прошлој години, од 4,2 одсто, а искочиле су, како је рекао, пољопривреда, грађевинарство и услуге. У протеклој години Србија је забележила и буџетски суфицит, као и бржи раст увоза. Остварено је 3,2 милијарде евра страних директних инвестиција за годину дана, што је највише од 2008. године.

На пленарном панелу, говорио је и председн Светске академије уметности и науке Гери Џејкобс, који је похвалио економске резултате Републике Србије, али и упозорио да је светска идеја о јачању економског раста добра за све земље, Србију, регион и цео свет, али је упитао ко ће платити цену тог раста с обзиром да се природа уништава, а прерасподела светског новца не иде грађанима и за нова радна места, него малом броју људи.

Током четири дана на Форуму биће одржано укупно 26 панела, шест специјалних догађаја и три пленарне сесије.