ПРИВРЕДНА КОМОРА ВОЈВОДИНЕ ОБЕЛЕЖИЛА 101. ГОДИНУ ПОСТОЈАЊА И РАДА

У оквиру свечаности поводом обележавања 101. годишњице постојања и рада Привредне коморе Војводине, данас су у Привредној комори Војводине најуспешнијим привредницима са територије АП Војводине уручене 57. Годишње награде Привредне коморе Војводине „Коста Миросављевић“, за истакнута привредна остварења, успешно пословање и постигнуте врхунске резултате у области пољопривреде, индустрије и услуга у 2019. години.

Овогодишњи лауреати Привредне коморе Војводине су компанија „ENTERIJER JANKOVIĆ DOO“, из Новог Сада за успешно пословање и постигнуте врхунске резултате у области индустрије; Општа земљорадничка задруга „ŽUNJI-SILAK“, из Темерина за успешно пословање и постигнуте врхунске резултате у области пољопривреде; компанија „NAFTACHEM DOO“, из Сремске Каменице за успешно пословање и постигнуте врхунске резултате у области услуга; привредница године је Татјана Филиповић, „DOO DAK COMERC“ из Новог Сада, а привредник године је Горан Јевтић, „DOO ENERGY NET“, из Каћа.

„Циљ јединственог коморског система у Србији јесте да за своје чланице представља место на којем могу добити пуну подршку и конкретну помоћ. Привредна комора Војводине негује пословни амбијент где на дневном нивоу долази до размене контаката, искуства и идеја, а ми се трудимо да и приликом неформалних, свечаних окупљања, ставимо бизнис у први план“, рекао је председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић.

Он је додао да успех показују и следећи подаци, који су како је рекао, резултат заједничког рада свих – Републичке и Покрајинске владе, Привредне коморе Србије, односно јединственог коморског система и привредника.

„Протеклу годину, у привредном смислу, обележили су следећи подаци:  спољнотрговинска размена војвођанског региона, за целу 2019. годину, већа је за око седам одсто у односу на годину пре и износи 13 милијарди евра; војвођанска привреда је остварила више од трећине укупног извоза Републике Србије, тачније, остварен је извоз робе и услуга у вредности од шест милијарди евра, што чини повећање од 8,6 одсто; покривеност извоза увозом је такође побољшана у односу на претходну годину и износи 90 одсто“, рекао је Вучуревић.

Том приликом, потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић честитао је Привредној комори Војводине 101. рођендан и истакао да је ова институција кућа привредника у Покрајини. Додао је да  су привредници пре 101 године осетили потребу да формирају своју кровну организацију.

„И данас, 101 годину од оснивања ПКВ какву је данас знамо, кључне речи јесу повезаност и заједништво чиме се у свом раду руководи и Покрајинска влада. То говоре и привредна кретања у 2019. години, која су позитивна и наставак су привредних кретања из ранијих година, то говори и раст БДП када се сумирају резултати у 2019. години који ће износити негде око четири процента, то говори и пораст спољнотрговинске размене, пад стопе незапослености. Сви ти показатељи говоре у прилог тези да овај начин управљања јавним средствима, реализујући инвестиције, је са републичком владом, локалним самоуправама заправо кључ успеха и нећемо га мењати ни у наредним годинама“, рекао је Милићевић.

Присутнима се у име лауреата обратио генерални директор компаније „Ентеријер Јанковић“ из Новог Сада Божо Јанковић који се захвалио Привредној комори Војводине на додељеној награди.

„Мислим да треба више да се цене људи који неуморно раде, који се свакодневно боре са проблемима и имају овакве резултате. Ја сам јако задовољан што је ПКВ подигла то на један виши ниво и на неки начин, дала признање провереним и добрим компанијама у свом бизнису“, рекао је Божо Јанковић.

Привредна комора Војводине Годишње награде додељује у доброј намери и на темељним принципима установљеним пре више од пола века, као израз признања постигнутим резултатима, те као подстицај за нова остварења. На годишњем нивоу, ова награда истиче појединце и привредна друштва, који својим радом и изузетним резултатима, друштвено одговорним понашањем и стичу право да буду добитници и носиоци овог озбиљног и репрезентативног признања, у чијем је називу уткано име утемељивача традиције Привредне коморе Војводине. Коста Миросављевић један је од оснивача и дугогодишњи председник претходнице ПКВ – Трговинско-индустријске и занатске коморе у Новом Саду, неуморан привредни делатник, визионар и,  између осталог, оснивач Српске честичарске (деоничарске) задруге, из које је настала Српска трговачка банка, дугогодишњи угледни члан управе Централног кредитног завода, покретач и оснивач Новосадске продуктне и ефектне берзе, истакнут члан и потпредседник Матице српске, Савеза земљорадничких задруга и Удружења трговаца и индустријалаца, те градоначелник Новог Сада крајем тридесетих година ХХ столећа, одликовано орденом Св. Саве и краљевским орденом Белог орла.