ПРИВРЕДНА КОМОРА ВОЈВОДИНЕ ОБЕЛЕЖИЛА 105 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

Привредна комора Војводине обележила је 105 година постојања и рада. Свечаност која је уприличена у Конгресном центру Новосадског сајма окупила је представнике привреде из наше земље и региона, представнике институција и медија.

Тадашња Трговачко- занатска комора основана је 1. фебруара 1919. године у здању Матице Српске у Новом Саду. Један од оснивача био је Коста Миросављевић.

Управо историја је доказ да смо кроз векове умели да се удружимо , јер појединац , ма колико био успешан нема снагу уједињене привреде поручио је председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић.

Глобална ситуација утицала је свакако и на прилике у нашој земљи.

Упркос томе макроекономска стабилност у нашој земљи је очувана и стабилна , што потврђују и подаци. Према процени реални раст БДП-а у Републици Србији у четвртом кварталу 2023. годинe износио је 3, 8 % међугодишње посматрано.

Процењује се да је укупна економска активност у Републици Србији забележила раст од 2, 5 %. Mеђугодишња инфлација у Србији је наставила да успорава и крајем године, износила је 7,6%, што је готово двоструко ниже него на крају 2022. године.

Индустријска производња АП Војводине у прошлој години у односу на претходну , забележила је раст од 3 % истакао је Вучуревић.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је   да буџет АП Војводине у 2024. години износи око милијарду евра.

Већ смо у овој, али и прошлој години, имали смо 400 милиона евра капиталних расхода, што значи 80 инвестиција које су вредне око четири милиона евра појединачно, са развојем привредних и индустријских   зона. То даје слику Војводине која је била и биће део  великог заједничког тима и подухвата да Србија изађе из кризе у којој је била до пре седам-осам година, и да до краја 2027.  утростручи бруто друштвени производ“, истакао је Мировић.

Мировић је овом приликом изразио велико поштовање за све људе који су учествовали  у привредном и економском развоју АП Војводине.

На свечаности су уручене награде и признања најуспешнијим привредним друштвима у области пољпривреде, индустрије и услуга као и појединцима за протеклу годину.

Награда „ Коста Миросављевић “ уручена је компанијама „Фруеко“ , „ Дем Кулпин“, „ Вега ИТ“, Наташи Силађи- најуспешнијој привредници и Горану Пекезу- најуспешнијем привреднику.

Признање „ Златно перо привреде“ уручено је новинару РТС-а Милану Срдићу.