PRIVREDNA KOMORA VOJVODINE ZAHVALILA SE MEDIJIMA ZA PODRŠKU TOKOM 2019. GODINE

Председник Привредне коморе Војводине (ПКВ) Бошко Вучуревић данас је на новогодишњем коктелу за новинаре и представнике медија у ПКВ изразио захвалност медијским кућама и новинарима што су и током ове године пратили активности ПКВ и војвођанске привреде.

„Једна успешна година је иза нас, а то говоре цифре. Ове године, кроз ПКВ прошло је око 10.000 привредника, а наш план је да у наредној години буде 10-20 одсто више. У овим просторијама овде одржано је преко 200 догађаја. Ми смо учестовали на преко 200 догађаја изван ПКВ. Оно што је јако значајно, јесте да смо имали изузетну међурегионалну активност, преко 50 наших путовања било је у иностранству са привредницима. Негде око 250 привредника путовало је са нама на сајмове, едукативне скупове, бизнис форуме са билатералним разговорима, тако да смо много тога урадили у интересу наше привреде“, рекао је председник Вучуревић.

„Чланство је изузетно активно, што се види кроз рад групација, које су организоване унутар удружења ПКВ – пољопривреде, индустрије и услуга. Одржано је неколико десетина седница групација чији су закључци упућени на Привредну комору Србије, а затим, преко Привредне коморе Србије, на Владу. Од 100 захтева, које је целокупан коморски систем поднео Влади, 35 је усвојено. То је велики успех коморског система. Имамо синергију рада са Покрајинском владом и Привредном комором Србије“, додао је Вучуревић. Што се тиче војвођанске привреде, спољнотрговинско пословање, према речима Вучуревића, има тренд раста у последње три године. „Ове године је привреда АП Војводине имала спољнотрговински промет на нивоу од 11 милијарди евра, од тога је скоро 5,1 милијарди евра наш извоз. Покривеност увоза извозом за војвођанску привреду је око 91 посто. Значајно је рећи да је лична потрошња повећана на 15,5 одсто у сталним ценама у октобру текуће године у односу на просечан ниво промета у 2018. години. Туризам као грана има раст од неких 3,8 одсто. Незапосленост у АП Војводини је пала на испод 10 одсто. Индустријска производња задржала је ниво из 2018. године, која је била рекордна“, рекао је Вучуревић и истакао да су услуге највише допринеле порасту спољнотрговинског пословања, као што је ИТ сектор.

У име привредника АП Војводине, присутнима је захвалност за извештавање о актуелним темама у привреди, изразио и Никола Котарац, директор Земљорадничке задруге „Воћар Сланкамен“ из Новог Сланкамена. Он је истакао и сарадњу коју има са ПКВ.

„Воћарска производња је била одлична, имали смо добар род, добро смо ускладиштили, Као што знате, ми имамо једну од најсавременијих хладњача у овом делу државе. Међутим, имамо озбиљне проблеме са пласманом. Од Привредне коморе Војводине очекујемо да нам помогне у отварању нових тржишта да пласирамо своје производе, јер ипак ми мали произвођачи не можемо то сами да урадимо. Остало је да се мали пољопривредници удруже, што смо ми урадили, уз велику помоћ Задружног савеза Војводине“, рекао је Котарац и додао да је задругарство један од начина за младе људе да остану на селу. „Имао сам ту част да будем део делегације Привредне коморе Војводине на службеном путу у Мароко где смо остварили изузетно добре контакте за даљу сарадњу и извоз. Очекујем од ПКВ да наставе тако“, рекао је Котарац.