„ПРИВРЕДНИК“ ФОРМИРА НОВУ ЕЛИТУ НАШЕГ НАРОДА

Фондација „Привредник“, која стипендира даровите и успешне ученике средњих школа и студентe високих школа и факултета, вечерас је свечаном академијом обележила 25 година деловања у Новом Саду и пријем нове генерације стипендиста.

Честитајући јубилеј руководству „Привредника“, као и окупљеним званицама и донаторима, а новим питомцима пожелевши успех, потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић je рекао да је ова хуманитарна српска задужбина, и поред искушења кроз која је пролазила од свог оснивања пре више од 120 година, нестанка и поновног обнављања, успела да настави своју узвишену мисију.

Милићевић је нагласио да свако време могу издржати само велике и племените идеје, а то су биле и идеје оснивача „Привредника“, јер су у њиховом темељу били образовање и знање, солидарност, чврсто повезивање и брига за просперитет српског народа.

„Управо захваљујући доследном поштовању тих фундаменталних моралних постулата, „Привредник“ је формирао нову привредну елиту нашег народа – елиту сачињену од образованих, вредних, честитих, хуманих и, што је најважније, општенародном просперитету посвећених и преданих људи, која је у сваком времену, па и у овом данашњем, неопходна за будућност сваког народа“, рекао је Милићевић и додао да је „Привредник“ тако постао нека врста свенационалне идеје и покрета којем су прилазили, и који су несебично помагали, и тада и данас, највећи међу нама – Никола Тесла, Михајло Пупин, Јован Цвијић, Никола Пашић, краљ Александар I Карађорђевић.

На свечаној академији присуствовали су председник УО „Привредника“ митрополит загребачки и љубљански СПЦ др Порфирије, управитељ Фондације проф. др Јова Радић, члан Градског већа Новог Сада за привреду Милорад Радојевић, добротвори Фондације, бивши и нови питомци и штићеници и други гости.