ПРИЗНАЊА ЗА ДОДАТНИ ТРУД

Упркос пандемији, током које су ученици пећиначких основних школа морали да се прилагоде новом комбинованом начину наставе, не јењава интересовање деце за учењем, као ни такмичарски дух.

Последње две године, према календару Министарства просвете, по речима Милијане Срдић, директорке пећиначке ОШ “Слободан Бајић Паја”, нека такмичења су изостала, али је велики број и одржан. Она додаје да су ученици и њихови наставници током припрема користили разне савремене технике наставе, али и користили сваку прилику да се окупе у учионицама.

Све три основне школе на територији наше општине прате календар такмичења, па су тако током месеца фебруара организована општинска такмичења из физике, одбојке, математике и књижевна олимпијада, на којима су, каже директорка Срдић, ученици пећиначке школе освојили запажене резултате и тиме се пласирали на окружна такмичења.

“Драго ми је да видим тај ентузијазам код наших колега, који и сами предлажу нова такмичења на нивоу школе, а посебно ми је драго што су деца заинтересована да своје слободно време посвете додатном учењу и проширивању знања. Изузетно је важно сву ту децу и њихове менторе похвалити и одати им признања како би смо их мотивисали за даљи рад, али и тиме дали подстрека другим ученицима да се више потруде и пријаве за школска такмичења. Зато се увек трудимо да их на крају школске године на неки начин наградимо, а тиме се руководи и наша Општина која сваке године посебну пажњу посвети најуспешнијима – вредне новчане награде за Ђаке генерације и ноциоце Вукових диплома, за ученике који су постигли запажене резултате на окружним и републичким такмичењма вредне награде у виду књига и енциклопедија, а у време пре пандемије награђивани су и екскурзијама” – рекла нам је Срдић.

Она додаје да се све три основне школе увек потруде да организују општинска такмичења која ће задовољити како ученике, тако и наставнике, а да при организацији велику помоћ добијају и од пећиначке локалне самоуправе, као и да школска и општинска такмичења постају све масовнија.

“Велико интересовање деце влада за математику, као и за младе рецитаторе, посебно међу ученицима нижих разреда. Последње такмичење из математике окупило је 75 ученика и 24 наставника и учитеља који су радили са децом, што ми је посебно драго. Такође, масовна буду такмичења из историје и биологије, техничког и саобраћаја, али и спортска такмичења. Све три основне школе са територије наше општине имале су прошле године своје представнике на републичким такмичењима из неког предмета” – казала је Срдић, и додала да основцима са територије наше општине предстоје ускоро нова такмичења – окружно у одбојци, школско и општинско такмичење рецитатора, такмичења из верске наставе и српског језика.

Пећиначка локална самоуправа у оквиру мера подршке образовању, ученике који су постигли најбоље резултате у учењу и школском спорту награђује бесплатним летовањем.

Извор: Општина Пећинци