ПРИЗНАЊЕ МИТРОВИЦИ ЗА ИНОВАТИВНОСТ У ОБЛАСТИ ЕКОЛОГИЈЕ

Министарство заштите животне средине и Програм Уједињених нација за развој (UNDP) доделили су признања најуспешнијим иноваторима, који су у пракси спровели решења за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште, чинећи градове и општине у Србији отпорнијим на климатске промене. 

Град Сремска Митровица је израдио регистар загађивача анималним отпадом чији најважнији део чини модерна апликација за паметне телефоне, где власници стоке аутоматски обавештавају надлежне органе о угинућима и на тај начин могу да докажу да су безбедно збринули свој анимални отпад. Апликација је у развојној фази и примену ће наћи најпре у местима где су уређене и где се уређују депоније анималног отпада – Лаћарак, Кузмин, Мартинци, са перспективом примене у свим митровачким селима. Митровица на овај начин постаје један од лидера у збрињавању отпада, јер уз прво у Србији рециклажно двориште, уз поделу плавих канти за сепарацију рециклабилног комуналног отпада и уз вишегодишње збрињавање пестицидног отпада, сада настоји да на адекватан начин управља и анималним отпадом.

Ово иновативно решење је награђено као једно од осам најиновативнијих средстава за прикупљање података. Награда ЛИДЕР У ИНОВАЦИЈАМА уручена је представницима митровачке Градске управе за социјалну заштиту и заштиту животне средине и пројектном тиму који предводи Душан Филимоновић.

Сремска Mитровица је међу шест награђених локалних самоуправа, а све награђене иновације реализоване су у оквиру пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“, који је у протеклих пет година, у партнерству са Министарством заштите животне средине, спровео UNDP, уз финансијску подршку Глобалног фонда за животну средину (GEF).

Извор: Град Сремска Mитровица