ПРОЦВЕТАЛЕ ПРВЕ ЛАВАНДЕ

У протеклих неколико дана њиве и баште око Сомбора постале су слика и прилика једне Провансе, Тоскане па и неких других локација које смо, до сада, виђали само на телевизијским екранима и у часописима. Лаванда, засађена у оквиру Пројекта прекограничне сарадње Interreg „Социјално предузетништво за жене у руралним подручјима“, први пут је процветала, између осталих места, у баштама и пољима Бачког Моноштора, Риђице, Станишића, Светозар Милетића и Сомбора.

Јесенас је, на укупно 28 локација у граду и седам насељених места, засађено готово 30 хиљада садница лаванде на нешто више од 3 хектара. Та лаванда ових дана први пут показује свој потенцијал, који ће од следеће године у потпуности бити на располагању за производњу етеричних уља и других производа по којима је ова биљка далеко позната.

Иако се чини да лаванда не захтева велику негу, то у почетку никако није случај. Чланице Удружења „Лаванград“, које је формирано у оквиру Пројекта, са седиштем у Бачком Моноштору, настоје да своје саднице одрже у најбољем стању уз редовну бригу повременим заливањем и окопавањем. Тридесетак жена и чланови њихових породица су свесни да су са лавандом ушли у поље које је, у нашим крајевима, мало коме познато, али сматрају да ће резултати превазићи њихове напоре и да ће већ следеће године, након прве праве „жетве“, имати завидне резултате и мотив да прошите своје засаде.

Лаванда је вишегодишња биљка која, поред саме декоративне улоге, даје етерична уља што представља један од најпознатијих и најчешће коришћених производа. Сушењем цвета добија се сировина која је употребљива на много начина, од прехране до козметике. Све то је тек на чланицама Удружења да открију и тако себи обезбеде додатан извор прихода, али и посао који ће им пружити задовољство и повезати их са другим сличним удружењима и активностима.

Више информација о самој лаванди, удружењу и пројекту заинтересовани могу пронаћи на следећим линковима: www.womentosave.org i www.facebook.com/womentosave

Извор: Град Сомбор