PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENJANINA DO 1. FEBRUARA 2018.

IZLOŽBA RADOVA

NIKOSA ARVANITIDISA

“URANJANJE U KRUG”

Izložba radova Nikosa Arvanitidisa – “Uranjanje u krug” otvorena je do 25. januara u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Period nastanka radova, koji se predstavljaju zrenjaninskoj publici, je od 2014-2017. Reč je o gravurama i slikama na metalu i instalacijama u prostoru.

Njegove gravure i slike na metalu zasnivaju se na ikonografskoj tradiciji apstraktnog eksprezionizma i ideji  o izražavanju unutrašnjih stanja i/ili osećanja u jednom singularnom, neponovljivom i kreativnom činu. Autor favorizuje kružnu formu kao polje intervencije i igre, sa kombinacijom amorfnih i geometrijskih oblika. Nikos Arvanitidis je rođen u Novom Sadu, 1976. g. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku grafika u klasi profesora Zorana Todorovića. – 2009. magistrirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku grafike, sa magistarskom temom pod nazivom “Krug” –mentor: profesor Slobodan Knežević.  Autor, trenutno, radi kao vanredni profesor na odseku grafike Fakulteta umetnosti u Zvečanu. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi.

 

UTORAK, 23. JANUAR

 TRIBINA O NARODNIM HEROJIMA

SEĆANJE NA NARODNE HEROJE SREMA

U utorak, 23. januara u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 19 časova biće održana tribina – „Sećanje na narodne heroje Srema“. Uvodničar je Andrija Popović, istoričar a moderator tribine je Miroslav Samardžić.

 

SREDA, 24. I ČETVRTAK, 25. JANUAR

 KLASICI HORORA

FILM: “ROZMARINA BEBA

U sredu, 24. i četvrtak, 25. januara u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 časova u okviru ciklusa: “Klasici horora” emituje se film: “Rozmarina beba”, film iz 1968. godine. Kritika navodi da je reč o  jednom od najmračnijih filmskih ostvarenja, posveta je Satani (ili borbi protiv njega) u stilu briljantnih filmova Isterivač đavola Vilijama Fridkina ili Anđeosko srce Alana Parkera. Čudesno predskazanje reditelja Polanskog (i uvod u sve njegove životne tragedije) adaptacija je istoimenog bestselera Ire Levina.  

Ulaz je besplatan.

 

PETAK, 26. JANUAR

 IZLOŽNA KRUNE DOMIĆ

“PRODOR UNUTRAŠNJEG”

Izložba radova Krune Domić – “Prodor unutrašnjeg” biće otvorena u petak, 26. januara u 19 časova u  Kulturnom centru Zrenjanina. Izložba obuhvata seriju apstraktnih slika i crteža. Kako autorka navodi – “Prodor u ovom ciklusu označava oslobađanje snage koja je bila skrivena, zarobljena i zaboravljena. Sam process stvaranja radova je otkrivanje snage i potencijala koji je potisnut. Radovi su predstave tog traganja i pokušaji da se verno replicira unutrašnji život….”. Korišćene tehnike prilikom stvaranja radova su: tempera, uljana pastela, olovka, tuš, ulje.  Kruna Domić je rođena 1987. u Beogradu. Završila je osnovne i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na smeru slikarstvo, u klasi prof. Jovana Sivačkog. Izlaže u zemlji i inostranstvu, kako grupno tako i samostalno. Dobitnica je nekoliko nagrada za svoje multimedijalne i likovne radove. Učestvovala je u mnogim umetničkim projektima u zemlji i inostranstvu. Bavi se crtežom, slikom i zidnim crtežom.

 

SUBOTA, 27. JANUAR

FILM: “ČOVEK DELFIN”

U subotu, 27. januara u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina u 20 časova emituje se dokumentarni film: “Čovek delfin”/Dolphin Man). Režija: Lefteris Karitos. Vreme trajanja filma – 78’. Cena ulaznice je 200 dinara.

 ”Čovek delfin” otkriva priču i nasleđe Žaka Majola, legendarnog ronioca na dah čiji život je bio inspiracija Liku Besonu za film “Veliko plavetnilo”. Čovek delfin nas uvlači u Majolov svet hvatajući njegovo neodoljivo putovanje i uranja gledaoce u čulno i transformišuće iskustvo ronjenja na dah. Od Mediterana do Japana i od Indije do Bahama, srećemo Majolove najbliže prijatelje i rođake, uključujući i njegovu decu Doti i Žan Žaka, kao i svetske šampione u ronjenju na dah – Vilijama Trubridža, Megan Hini – Grier i Umberta Pelizarija, da bismo otkrili portret čoveka koji je dosegao granice ljudskog tela i uma – ne samo da bi oborio rekord nego uz nadu da će otkriti dublju povezanost čoveka i mora. Uz naraciju Žan Marka Bara, glumca koji je uspešno portretisao Majola u “Velikom plavetnilu”, film je protkan retkom filmskom arhivom od ’50-tih  nadalje uz zapanjujuću savremenu podvodnu fotografiju.

 

PONEDELJAK, 29. JANUAR

 POSETA SNP – NOVI SAD

 OPERA „TOSKA“

U ponedeljak, 29. januara, Kulturni centar Zrenjanina organizuje odlazak u SNP – Novi Sad na operu „Toska“. Polazak je u 17 časova ispred Kulturnog centra. Cena: 900 dinara.

 

SREDA, 31. JANUAR I ČETVRTAK, 1. FEBRUAR

 KLASICI HORORA

FILM: “EGZORCIST”

U sredu, 31. januara i četvrtak, 1. februara od 20 časova u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina emituje se film: “Egzorcist”/The Exorcist – američki horor film iz 1973. godine kojeg je režirao William Friedkin prema istoimenoj noveli iz 1971. g.  koju je napisao William Peter Blatty. Radi se o demonskoj opsednutosti mlade djevojke i očajničkim pokušajima njene majke da je vrati u normalno stanje kroz egzorcizam kojeg, žrtvujući vlastite živote, sprovode dvojica katoličkih sveštenika.  Ulaz je besplatan.

Organizator zadržava pravo izmene programa.

 

Dobro došli!

 

 

 

 

Ostavite odgovor