PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENJANINA DO 23. MAJA 2019.

U TOKU JE FILMSKI FESTIVAL SLOBODNA ZONA

Sedam najboljih filmova sa 14. festivalskog programa, filmskog festivala “Slobodna zona” koji je održan od 7. do 12. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu,  filmovi po izboru publike i selektora festivala nalaze se na turenji po gradovima Srbije. U Kulturnom centru Zrenjanina  filmovi se prikazuju od sredine aprila do kraja maja svake srede i četvrtka u Maloj sali  od 20 časova a ulaz na njihove  projekcije je besplatan.

 

  • Raspored projekcija u KCZR u narednom periodu

Na repertoaru ovogodišnje Turneje je i film koji je na festivalu u Kanu proglašen za dokumentarac godine i koji je osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. U pitanju je film  „Srbenka“ (15. i 16. maj) Nebojše Slijepčevića, koji je osvrće na događaj 1991. kada je u centru Zagreba ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti.

Ističe se i igrani film “Tri lica” (22. i 23. maj) Džafara Panahija, o mladoj Iranki kojoj roditelji ne dozvoljavaju da studira glumu, već bi u skladu sa tradicijom trebalo da se uda.

Idealan za mlađu publiku (12+), ali i za odrasle je igrani film „Najbolji ortaci“ (na programu je 29. i 30. maja)  o Ambersonu koji pomaže najpopularnijem dečku u školi da osvoji ćerku novog profesora francuskog jezika.

 

SREDA, 15. I ČETVRTAK, 16. MAJ

“Srbenka”  (dokumentarni film), r. Nebojša Slijepčević / Hrvatska, 2018, 72’
U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti. Četvrt veka kasnije reditelj Oliver Frljić režira pozorišnu predstavu o tom slučaju. Probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da se rat nikada nije završio.

 

SREDA, 22. I ČETVRTAK, 23. MAJ

“Tri lica”  (igrani film), r. Jafar Panahi / Iran, 2018,100’
Iako je Džafaru Panahiju od 2010. godine zabranjeno da snima filmove, on nastavlja sa radom bez odobrenja iranskih vlasti. Njegov najnoviji film, Tri lica, je na Kanskom festivalu prihvaćen sa entuzijazmom. Režiser se ponovo našao za volanom, ovog puta u društvu iranske glumice Behnaz Džafari, i njih dvoje kreću na put u jedno selo na granici sa Azerbejdžanom. Mlada devojka Marzije Rezai se putem video poruke obraća reditelju. Ona bi htela da studira glumu i čak biva primljena na studije glume. Međutim, njeni roditelji poštujući tradiciju nameravaju da je udaju i na taj način staju na put njenoj želji. Tri lica je road movie protiv patrijarhata i predstavlja filmsku odu glumicama i svima koji to žele da budu.

 

U TOKU ЈЕ IZLOŽBA

  • ART KVADRAT – SRBIJA 2019.
  • – Međunarodna putujuća izložba ART KVADRAT – SRBIJA 2019. otvorena je do 23. maja u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina.  Izloženi su radovi 42 autora a pored autora iz Srbije na izložbi učestvuju i autori iz Holandije, Hrvatske i Izraela.

Karakteristika ove  postavke je i ta da u, svakom gradu, mestu gostovanja,  radove ocenjuje publika a pobednik je onaj autor koji je sveukupno dobio najviše glasova za svoj rad.

 

SUBOTA, 18. I SUBOTA, 25. MAJ

SEDMA SEZONA VELIKOG DEČJEG KVIZA

“SUPERSU” – TAKMIČENJE UČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA

U subotu, 18. maja počinje sedma sezona velikog dečjeg kviza “SuPersu”. Takmičenje se odvija u dva dana i to: 18. 5. – kvalifikacije za sve školske ekipe a veliko finale zakazano je za subotu, 25. maja. Kvalifikaciona takmičenja i veliko finale počinje u Kulturnom centru Zrenjanina u  devet      časova. Takmičenje je namenjeno učenicima od petog do osmog razreda osnovnih škola Zrenjanina i okolnih naseljenih mesta. Takmičiće se 25 ekipa iz 18 škola.

Kviz je pokrenut sa idejom da se kroz druženje i upoznavanje proveri znanje iz opšte kulture i školskog gradiva od 5. do 8. razreda. Svi takmičari biće nagrađeni prigodnim poklonima sponzora a pobednici će osvojiti vredne nagrade u vidu putovanja. Članovi kviz žirija su Rako Tomović – profesor istorije koji je i predsednik žirija, Ivana Sabo – profesorka biologije i Vladimir Đurić – pomoćnik direktora i rukovodilac programske službe Kulturnog centra Zrenjanina.

Kviz je urađen u produkciji Kulturnog centra Zrenjanina a pod generalnim pokroviteljstvom Trgovačkog lanca PerSu. Jednako značajni pokrovitelji i prijatelji “SuPersu” kviza su: “Akvapark Jagodina”, “Akvapark Petrolend” – Bački Petrovac, “Mrkšićevi salaši”, Mlekara “Zott”, Knjižara “Birooprema” i “Kraljeva voda”.  Kviz takmičenje je otvoreno za javnost, emisije se snimaju a nakon završetka kviza emitovaće se  na RTV “Santos”.

SUBOTA, 18. MAJ

MANIFESTACIJA „NOĆ MUZEJA“

IZLOŽBA „DRUGI GRAD“

LOKACIJA – DESNA OBALA BEGEJA

Vreme trajanja: od 20-22h

U okviru manifestacije „Noć muzeja“ u saradnji Odseka za umetnost i dizajn, Centra za Scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju (SCEN) – Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Kulturnog centra Zrenjanina i kluba „Alternativa“ predstavlja se izložba „Drugi grad“.

 

Izložba Drugi grad posvećena je istraživanju ambijentalnih prostora Zrenjanina na desnoj obali reke Begej, između dva mosta, osvojenih i zamišljenih kroz individualne priče studenata. Različitim scenskim prostornim intervencijama i akcijama, studenti treće godine Scenske arhitekture, tehnike i dizajna sa Odseka za umetnost i dizajn Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, šetnjom pored reke, vodiće publiku kroz zamišljeni drugi grad Zrenjanin i njegove uzbudljive imaginarne prostore.

 

Izložba će biti prikazana u okviru 16. Noći muzeja u Zrenjaninu, kao završni rad faze – Događaj ovogodišnjeg sinteznog projekta.

Autori izložbe:

Studenti: Aleksandra Lena Popov, Aleksandra Vučković, Danilo Krsmanović, Dijana Dojin, Dušica Ilić, Igor Ljubić, Ivana Vukadinović, Ivanino DaVillano Đukić, Katalin Pap, Ksenija Ilić, Milana Dakić, Milana Karanović, Milena Grošin, Milomirka Rapić, Nađa Vukorep, Nevena Kopanja, Rastko Lazarević, Srđan Radaković, Vanja Skenderović.

 

Postavka će biti otvorena na desnoj obali Begeja u trajanju od 20 do 22 časa.