PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENJANINA – DO 29. OKTOBRA 2020.

PROMOCIJA KNJIGE „PODNEBESJE“

BRANKE JAJIĆ

–           Velika sala Kulturnog centra Zrenjanina

–           Ponedeljak, 19. oktobar

–           19h

Promocija knjige „Podnebesje“ – „Sve djevojke vrane i svrake, ja tica, lastavica“ mr Branke Jajić biće održana  u Kulturnom centru Zrejanina, u ponedeljak, 19. oktobra, na Svetog apostola Tomu – Tomindan. O knjizi će govoriti mr Milena Bečejac i Jovana Todorović – recenzentkinje, Dalibor Bubnjević, direktor i glavni urednik lista „Zrenjanin“, Milan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, i autorka.

Predviđen je i prigodan kulturno umetnički program.

Organizaciona podrška: „Banatska bajka“ – Grad Zrenjanin, Kulturni centar Zrenjanina, Turistička organizacija grada Zrenjanina, IP Media 023 i prijatelji.

Medijski pokrovitelji su List „Zrenjanin“ i KTV Zrenjanin.

 

Ulaz je slobodan, uz obavezno nošenje maski i druge neophodne mere zaštite.

 

O knjizi

–          Reč je o zbirci priča  čija se radnja zbiva u detijnstvu, mladosti i zrelom dobu, u kojima se prepliću stvarnost i mašta, životna faktografija i imaginativna pređa. U jednoj od njih, pod nazivom „Sreća i nesreća“ uobličeno je na literaran način emotivno stanje nakon povreda opasnih po život zadobijenih 19. maja, 2018. godine, kada je autorka vodila program manifestacije „Banatska priča “ i u nastavka tragedije u kojoj je izgubila supruga, ljubav svoga života. U međuvremenu, između smrti i života, između neba i zemlje… 

Izvodi iz recenzije

Mr Milena Bečejac – novinarka, kolumnistkinja lista „Zrenjanin“

„Sve je to u nama. Napisano drugom rukom, ali svi smo tu. Pronalazimo se u pričama, u sećanjima, u ispovednoj prozi Branke Jajić. Kao da smo ih, na momenat, sami napisali, jer već od prvog čitanja, mi, čitaoci, i autor, postajemo jedno. U slikama detinjstva, mladosti, u radostima, ali i u tuzi…

U svemu što je život sam!

Trebalo je, međutim, naći hrabrosti da se on, život, podeli sa nama. Te fine životne niti, ta nežna osećanja, sreću, bol, ali i ono neuhvatljivo, bezvremeno, trebalo je izliti u priče, stopiti ih u knjigu. U knjigu koja se ne dovršava kada se zatvore korice. Ona tada, u talasima emocija, počinje da živi u nama, da boji naše duše.”

Jovana Todorović, studentkninja postdiplomskih studija književnosti  Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

„Nakon celoživotnog bavljenja književnošću, Branka Jajić napokon je odlučila da deo svog literarnog sveta omeđi koricama knjige. Premda nevelika obimom, knjiga ,,Podnebesje“ predstavlja zbirku priča odnosno, kako ih autorka sama određuje, životnih pripovedaka. Zbirku čini ukupno njih sedam. Uvodna pripovetka ,,Sve djevojke vrane i svrake, ja – tica prepelica“ funkcioniše i kao podnaslov zbirke. Ona je jedina koja odstupa od osnovnog pripovedačkog tona i predstavlja autorkin svojevrsni izlet u fantastiku.

Slobodno bi se moglo reći da čitava zbirka funkcioniše kao amalgam ljubavi i smrti, shvaćenih u najširem značenju. Lik autorkinog supruga, Dragana Gage Jajića, kao da lebdi nad čitavom zbirkom. Defakto, većina ispripovedanog proživljena je kraj njega, a najpotresniji redovi posvećeni su upravo njemu.”

Izvod iz biografije

Branka Jajić je rođena u Lici, na Pokrov Presvete Bogorodice, a detinjstvo i mladost je provela u Zrenjaninu, gde je završila Drugu eksperimentalnu gimnaziju – Prirodno matematički smer i Muzičku školu „Josif Marinković”– violina (pet i po godina). Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu – Smer jugoslovenske i svetske književnosti, a postdiplomske studije komunikologije je završila na Sveučilištu u Zagrebu. Magistrirala je na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu – „Ljudi koji su promenili svet“ – Nikola Tesla, Mihajlo Idvorski Pupin, Milutin Milanković i Mileva Marić Anštajn. Dobitnica je brojnih nagrada za književnost, prirodne nauke i sport, među kojima je i Nagrada Ujedinjenih nacija za literarni rad (pod šifrom) „Omladina i njena odgovornost za budućnost sveta“. Najtrofejnija je sportistkinja na olimpijadama novinara u Grčkoj, Turskoj i Bugarskoj. Bila je glavna i odgovorna urednica lista „Zrenjanin“ i dugogodišnja urednica kulture, saradnica brojih medija (novine, radio, TV).  Novinarstvo je učila u „Večernjim novostima“ i „Studiju B“ – jedna od urednica emisije „Dijagonale“. Dugogodišnja je čalnica UNS-a. Učestvovala je na naučnim konferencijama i kongresima u Beogradu, Zrenjaninu i Novom Sadu – Srbija, Valensiji – Španija, Banjaluci – Republika Srpska, Rimu i Peruđi – Italija, Dubrovniku – Hrvatska. Naučne radove piše, uglavnom, sa ćerkom Jelenom koja je završila doktorske studije u Novom Sadu, a naučni rad završava u SAD. Predstoji joj odbrana doktorskog rada „Uloga korporativne društvene odgovornosti u razvoju izvrsnosti domaćih preduzeća“. Jedina je dvostruka je dobitnica Nagrade Grada Zrenjanina. Vlasnica je i glavna i odgovorna urednica sajta „Brankine novosti“. Glavna je i odgovorna urednica časopisa „Panonska zora“.

 

UTORAK, 20. OKTOBAR

 • TRIBINA

Tribina – „Promene naziva ulica i trgova u Zrenjaninu kao ogledalo društvenih promena“ biće održana u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina u utorak, 20. oktobra sa početkom u 19 časova. Uvodničar je Aleksandar Radlovački, istoričar.

 

FILMSKI PROGRAM KCZR

DANI ITALIJANSKOG FILMA

 • Oktobar

U Kulturnom centru Zrenjanina u toku su „Dani italijanskog filma”. Svake srede i četvrtka u Maloj sali od 20h organizuju se besplatne projekcije.  Program organizuje Kulturni centar  u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu (Istituto Italiano di Cultura) u Beogradu. U narednom periodu na programu su sledeći filmovi:

Sreda, 21. i četvrtak, 22. oktobar

Film: “Niko me neće pronaći”/ Nessuno mi troverà

Sreda, 28. i četvrtak, 29. oktobar

Film: “Miris doba bajki”/ Il profumo del tempo delle favole

 

KRAĆI PRIKAZ FILMOVA

Niko me neće pronaći / Nessuno mi troverà

U sredu, 21. i četvrtak, 22. oktobra  prikazuje se film: Niko me neće pronaći / Nessuno mi troverà urađen u režiji Eđidia Eronika (Egidio Eronico). Uloge tumače: Francesco Guerra, Ettore Majorana Jr, Nadia Robotti. Film je prvi put prikazan 2016. godine.

 • Kako se navodi: “U filmu se govori o nestanku najvećeg italijanskog  teorijskog fizičara XX veka Etore Majorana. On je u nestao u svojoj 31. godini u martu 1938. godine, bez traga i glasa i možda je najpoznatiji čovek u savremenoj istoriji Italije koji  je nestao. Njegov nastanak je i dalje enigma i otvara mnoga pitanja, dok su naučni radovi aktuelniji danas nego tada. Nestanak koji nije rešen i dalje uznemirava društvo, a postao je paradigma političkih, naučnih i moralnih pitanja. Pretpostavke o nestanku su raznorazne od samoubistva, otmice, bega iz zemlje pa sve do povlačenja u manastir. Neki tvrde da su u aferu Majorana upleteni, vojska, političari i tajne službe.”

 Miris doba bajki / Il profumo del tempo delle favole

U sredu, 28. i četvrtak, 29. oktobra prikazuje se film: Miris doba bajki / Il profumo del tempo delle favole. Film je režirao Mauro Kaputo (Mauro Caputo). Prvi put je prikazan 2016. Film traje 65’.

 • U prikazu filma navodi se da Điorđo Presburger istražuje dečje strahove, laži odraslih, osvetljenje milosti a uz podršku saputnika kao što su Dostojevski i Kafka. On takođe razotkriva svoje iskustvo ulazeći u najskrivenije nabore ljudskog uma. Njegovo putovanje je iisprepletano između različitih kultura, a dragoceno svedočanstvo se pretvara u duboku istragu ljudske duše.

 

KONCERT GRUPE „OĐILA“

 • Kulturni centar Zrenjanina
 • Četvrtak, 22. oktobar

Koncert grupe „Ođila“ biće održan u četvrtak, 22. oktobra na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 20 časova. Autentučan bend romsko-ruske muzike koji postoji od 1983.  Zrenjanincima će izvesti veliki broj  hitova i iznova oduševiti ljubitelje ovog  muzičkog žanra.

 • Karte se prodaju na biletranici Kulturnog centra svakog radnog dana od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 1000 dinara.
 • Dodatne informacije o prodaji karata:
 • 023/566-712
 • 063/562783

 

„BEGEJ FEST“

–          Od 23. do 25. oktobra

Deveto Međunarodno takmičenje duvačkih orkestara „BEGEJ FEST”, Sedma regionalna konferencija WASBE za centralnu i istočnu Evropu i Seminar za dirigente duvačkih orkestara održaće se u Zrenjaninu od 23. do 25. oktobra.

Organizatori su Svetska Asocijacija za Duvačke Simfonijske Orkestre i Ansamble (WASBE) i

Gradski duvački orkestar Zrenjanin uz podršku Kulturnog centra Zrenjanina a pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina.

Ove godine zbog trenutne situacije orkestri i učesnici WASBE konferencije koji, nažalost ne mogu lično da dođu, biće prisutni online. 

–          Na ovom takmičenju će se takmičiti vrhunski orkestri iz više država, koji će izvoditi kompozicije različitih karaktera i žanrova: zabavna, džez, narodna, klasična…

–               Na WASBE konferenciji će učestvovati predstavnici jedanaest država: Mađarske, Severne Makedonije, Bugarske, Rusije, Poljske,  Rumunije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. 

 

DEČJI PROGRAM KCZR

 • Onlajn radionice
 • Svake subote na FB stranici KCZR
 • – Subota, 24. oktobar

Dečji program Kulturnog centra realizuje se putem onlajn radionica svake subote od 10h na FB stranici KCZR.  

O programu

Kreativne radionice otvaraju mogućnost da deca zajedno sa roditeljima saznaju mnogo  korisnih saveta o porodičnim odnosima, komunikaciji, zdravom načinu života, ishrane i o sportskim aktivnostima koje su veoma važne za razvoj deteta.

 • Radionice počinju svake subote u 10h na FB stranici Kulturnog centra.
 • U toku trajanja oktobarskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika ukoliko žele,  snime svoj  video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije očekuju vredne nagrade. Video prilozi  šalju se na e-mail: kczr@kczr.org.
 • Pokrovitelji programa su: Grad Zrenjanin, “Persu marketi” i prodavnica sportske opreme i rekvizita “Iron”.

 

U nastavku pogledajte (predviđen) raspored održavanja radionica 24. oktobra:

 1. oktobar

–  Radionica  Blagoveste Vasileve”Motalica”

PerSu kutak za zdrav trenutak

 • Iron sportski izazov

 

 • U toku

IZLOŽBA DUŠANA TODOROVIĆA

VI_REAL URBANA KLOPKA

 • Kulturni centar Zrenjanina do 28. oktobra

Izložba Vi_Real Urbana klopka  Dušana Todorovića  otvorena je u salonu Kulturnog centra Zrenjanina do 28. oktobra. Postavljena celina formira virtuelno-realan ambijent materijalizovanog „mentalnog inboksa“ koji je zatrpan mnoštvom informacija i suštinski (u značenju) predstavlja lični dijalog sa vremenom ne samo umetnika već i svakog pojedinca. Radovi su nastali u periodu od 2016-2019. godine. Dušan Todorović do sada je izlagao na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.