PROGRAM OBELEŽAVANJA 78. GODIŠNJICE NOVOSADSKE RACIJE

U okviru obeležavanja 78. godišnjice Novosadske racije, u sredu, 22. januara u klubu „Tribina mladih” u 12 sati biće otvorena izložba „Stradanje pravoslavnih sveštenika tokom Šajkaško-novosadske racije”. Na izložbi će govoriti istoričar Petar Đurđev. Novosađani će izložbu imati prilike da vide do ponedeljka 27. januara 2020. godine.

Istog dana u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada u 18 časova biće otvorena izložba „Sećanje na Jelenu Kon“. Na izložbi će govoriti: Gordana Stojaković, Gordana Todorić i Biljana Egeljić. Izložba će trajati do ponedeljka 27. januara 2020. godine.

Program se nastavlja u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada gde će Novosađani od 20 časova moći da pogledaju film „Kada svane dan“.

U četvrtak 23. januara u 10 časova biće otkrivanje info – table posvećene stradanju Novosađana u Miletićevoj ulici tokom trajanja zločinačke Novosadske racije. Pomen žrtvama Novosadske racije počeće u 12 časova na Keju žrtava racije kod spomenika „Porodica”.

Istog dana u klubu „Tribina mladih” održaće se Međunarodna konferencija „Od Novosadske racije do oslobođenja Aušvica – zašto se sećati, kako se sećati?” sa početkom u 15 časova. U Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada biće prikazan film „Šaulov sin” od 20 časova.

Ovogodišnja manifestacija „Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije” završiće se u petak 24. januara otkrivanjem info-table povećene Jeleni Kon u Ulici Sonje Marinković 1 u 12 časova i projekcijom filma „Zaveštanje” u 20 časova u Velikoj sali.