PROIZVODNJA CRNOG LUKA IZ ARPADŽIKA

Proizvodnja crnog luka iz arpadžika je najviše zastupljena i zavisi od njegovog kvaliteta. Kada arpadžik nije klasiran pre čuvanja, potrebno je to učiniti pred sadnju. Klasiranje omogućuje bržu i ujednačeniju sadnju i daje mogućnost da se podešava vegetacioni prostor prema krupnoći arpadžika. Najsitniji arpadžik treba saditi na rastojanje u redu od 3-5 cm, a najkrupniji od 8-10 cm. Pre sadnje obavlja se dezinfekcija sadnog materijala i to suvim ili vlažnim postupkom. Najčešća sredstva za ovu namenu su na bazi bakra. Uobičajeno vreme je prolećna sadnja u martu i u prvoj polovini aprila. Sadnja arpadžika se obavlja ručno ili mašinski. Ručna sadnja je u redove na razmak 30-40 x 8-10 cm ili u dvo, tro ili četvororedne trake sa razmakom od 50 cm, između redova 20 cm i u redu oko 10 cm. Mašinska sadnja se obavlja specijalnim sadilicama u petoredne trake među kojima je razmak 50-70 cm, a redova od 20-30 cm. Prinos zavisi od pravilnog položaja arpadžika pri sadnji. Pri ručnoj sadnji taj položaj je pravilniji, a može uz to da se koristi i prorasli arpadžik. Ako je arpadžik prorastao, bez obzira na to da li je list vidljiv ili ne, težište se pomera od “danca” ka vratu arpadžika, pa dolazi do obrtanja arpadžika i sadnje u ležećem ili obrnutom položaju, što utiče na dužinu prorastanja (nicanja) i oblik lukovice i na prinos. Potrebna količina arpadžika zavisi od njegove krupnoće i ujednačenosti. Najbolje je koristiti arpadžik prečnika 10-15 mm. Potrebna količina arpadžika kreće se od 350-1.375 kg/ha, a najčešće je to oko 500-700 kg arpadžika po hektaru.

Autorka: Slavica Kodžopeljić

Izvor: psss