ПРОИЗВОДЊА ХЛОРОКИНА ОД ВЕЛИКОГ ЗНАЧАЈА ЗА СРБИЈУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обишла је данас фармацеутску компанију „Галеника“, која је произвела првих 372.000 таблета хлорокина који се користи у лечењу COVID-19, и поручила да Србија сада, осим респиратора, може да произведе све што је потребно у борби против вируса корона.

Брнабић, која је обишла ову компанију у друштву директорке РФЗО Сање Радојевић Шкодрић, истакла је да је изузетна важност овог што је урадила “Галеника“ и бразилска компанија ЕМС, која је власник “Галенике“.

За само неколико дана, захваљујући рецепту који је дала компанија ЕМС, успели су да наруче, допреме и произведу поменути лек, навела је она и нагласила да хлорокин није намењен за малопродају, већ ће све количине бити предате РФЗО, који ће даље вршити дистрибуцију.

Премијерка је, изражавајући захвалност на донацији бразилској компанији, поручила да ће хлорокина бити довољно не само за лечење у овом тренутку, већ и за евентуални нови талас епидемије.

Она је још једном апеловала на све да се придржавају мера предострожности како бисмо имали што нормалнији живот и како бисмо сви остали посвећени борби против епидемије, чији се крај назире, али још није дошао.

Шкодрић је пренела захвалност „Галеници“ на прозиводњи, у овом моменту, најважнијег лека за лечење COVID-19.

Према њеним речима, тај лек је још крајем децембра прошле године у Кини проглашен за кључни медикамент у борби против инфекције и постао је део свих терапија за лечење COVID пацијената.

Она је напоменула да је Србија тај лек годинама увозила за пацијенте оболеле од реуматоидног артритиса и системског лупуса, истакавши да те количине нису биле довољне и за лечење COVID-19.

Због забране извоза лекова из ЕУ, дошли смо у проблем који нисмо очекивали, а једини излаз нам је била сопствена производња, која је и покренута, објаснила је Шкодрић.