ПРОЈЕКАТ “MOS-CROSS” ЗАВРШЕН ПРИГОДНОМ СВЕЧАНОШЋУ У СОМБОРУ

ПРОЈЕКАТ “MOS-CROSS” ЗАВРШЕН ПРИГОДНОМ СВЕЧАНОШЋУ У СОМБОРУ

У сали Скупштине Града Сомбора, у петак jе свечано завршен европски пројекат “MOS-CROSS”, који је Фонд „Европски послови“ АП Војводине имплементирао са партнерима из Завода за јавно здравље Сомбор и Завода за јавно здравство Осјечко-барањске жупаније.

Видосава Ендерић, директорица Фонда „Европски послови“ АП Војводине, обратила се присутнима и захвалила на преданом раду током 27 месеци трајања пројекта. „Осим финансијске помоћи у оквиру Програма прекограничне сарадње, кључна важност за дугорочне циљеве дефинисане Стратегијом Европе 2020. је одржавање постојећих и успостављање нових партнерстава у будућим позивима. Пројекат “MOS-CROSS” вредности од 982.167 евра, није једини заједнички пројекат Фонда „Европски послови“ АПВ и партнера из Осијечко-барањске жупаније, сарадња ће и у будућем периоду бити настављена, јер нам је одобрен за финансирање и нови пројекат “MOS-CROSS 2““.

Уз то, „Европски континент се суочава са новим болестима које су претходно биле познате само у тропским подручјима и регијама других климатских режима. Инвазивне врсте које долазе у Европу кроз различите транспортне путеве релативно се брзо прилагоде новом окружењу и населе нови простор. С обзиром на потенцијал комараца као преносиоца болест, њихово сузбијање је од све веће важности у Србији и свету. Тако смо као сведоци постојећих проблема које стварају комарци са обе стране границе, дефинисали и циљ пројекта – контрола комараца у прекограничној регији и побољшање ефикасности система за борбу против комараца“, навела је директорица Ендерић и обавестила како је током пројекта извршена набавка опреме за надзор и узорковање комараца, едуковани су радници Завода за јавно здравље из Сомбора и Осијека, као и лекари опште праксе о протоколима за препознавање симптома болести које преносе комарци.

Уз то, израђене су мапе локација на којима се налазе легла комараца, а према креираним мапама изршено је и третирање читавог програничног подручја еколошки прихватљивим средствима. Грађанима су подељене таблете за сузбијање ларви комараца и извршена директна едукација како их исправно користити. Такође, један од важних исхода је софтвер и веб-платформа који су почели да користе заводи током овог пројекта, а који садржи податке о леглима, стаништима, критичним тачкама за сузбијање комараца, податке о клопкама, бројности и заражености комараца. И најзад,  израђене су препоруке за јединице локалне самоуправе у којима су исте добиле упутства како на најбољи и најефикаснији начин да троше своја буџетска средства за борбу против комараца.

Конференцији је присуствовало преко 80 људи из различитих институција из Србије и Хрватске. О пројекту је говорила пројектна менаџерка др Драгослава Чубрило испред Завода за јавно здравље из Сомбора, као и проф. Магдалена Сикора испред Завода за јавно здравство из Осијека. Проф. др Жељка Јеличић Маринковић, један од предавача на едукацијама за здравствене раднике говорила је о значају едукација и тематици која је обрађена током 4 радионице.

Присутни су имали прилику да погледају едукативни филм о комарцима, који је израђен у оквиру пројекта.

Партнери су најавили наставак пројекта Mos-Cross 2, у коме ће се тренутним партнерима, придружити по један нови партнер из Србије и Хрватске у циљу дељења претходно стечених искустава о вирусу западног Нила и Зика вирусу, као и усвајања нових знања на тему нових инвазиних врста комараца који преносе маларију, чикунгуњу и денги грозницу.

 

Author Image
Lala
%d bloggers like this: