ПРОЈЕКАТ ПОД НАЗИВОМ „НОВИ КОНЦЕПТ ФОРМУЛАЦИЈЕ ЈОГУРТА СА ЕКСТРАКТОМ СПОРЕДНОГ ПРОИЗВОДА БУНДЕВЕ“

Пројекат под називом „Нови концепт формулације јогурта са екстрактом споредног производа бундеве“ спроводи се у оквиру програма „Доказ концепта“ Фонда за иновациону делатност Републике Србије.
Руководилац пројекта је проф. др Весна Тумбас Шапоњац, а учесници са Технолошког факултета Нови Сад су проф. др Јасна Чанадановић-Брунет, доц. др Јелена Вулић, др Слађана Стајчић и мастер инж. Оља Шовљански, као и др Анамарија Мандић са Научног института за прехрамбене технологије у Новом Саду.
Пројекат се бави доказом концепта o могућности креирања функционалног прехрамбеног производа – јогурта, уз искоришћење споредног производа прераде бундеве заосталог након производње дечије хране. Споредни производи прераде бундеве, али и другог воћа и поврћа, богати су биоактивним једињењима, као што су каротеноиди и полифеноли, која се могу екстраховати и на адекватан начин инкорпорирати у класичне прехрамбене производе. Овако обогаћени прехрамбени производи могу добити нову, додатну вредност – позитиван утицај на поједине функције организма.
Пројекат финансира Фонд за иновациону делатност из буџета Владе Републике Србије са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а кроз „Пројекат унапређења конкурентности и запошљавања“ (споразум о зајму Републике Србије са Светском банком).