ПРОЈЕКАТ „ЗАЈЕДНО У НОВУ БУДУЋНОСТ“ СПОЈИО ДЕЦУ ИЗ ЦРВЕНКЕ И ВУКОВАРА

Један од пројеката у којем је општина Кула била партнер је из програма ,,Братимљење градова’’ (Town Twinning), под називом ,,Заједно у нову будућност’’ (Together to the new future), a заједнички састанак догодио се у четвртак и петак 21. и 22. октобра 2021. путем платформе ZOOM. Пројекат је првобитно замишљен као тродневна посета 150 ђака из Техничке школе „Никола Тесла“ из Вуковара, Средњој стручној школи из Црвенке. У оквиру посете биле су планиране бројне активности. Међутим, због епидемиолошке ситуације промењен је концепт и пројекат је спроведен дигитално.

Идеја пројекта је обухватала неколико радионица у којима су били ангажовани ученици обе школе. Интеркултурално вече, посета знаменитостима Војводине, пријем у општини код председника општине Дамјана Миљанића као и богат културно-уметнички програм који су припремили ђаци и наставници школе у Црвенки овога пута није уприличен онако како то домаћински организују Црвенчани и сачекаће нека боља и безбеднија времена. Организација Едукатива плус из Црвенке је била носилац пројекта, а партнери на пројекту су Техничка школа „Никола Тесла“ из Вуковара и Средња стручна школа из Црвенке, општина Кула, Комесаријат за избеглице Републике Србије и Дом ученика Патријарх Павле. На пројекту је учествовало преко 400 учесника из свих институција.  Први дан је био резервисан за представљање и уводна излагања и циљеве пројекта. Пројекат је представила Мирјана Васић у име организације Едукатива плус, а учесницима се у име општине Кула, обратила помоћник председника општине Љубица  Тијанић и изразила жeљу да у будућности пројекат буде спроведен у пуном обиму како би се деца упознала и разменила искуство.

Говорили су још и директор Средње стручне школе из Црвенке, Александар Настић, који је представио своју школу у кратким цртама, затим директор Техничке школе „Никола Тесла“ из Вуковара Ђорђе Лукић, психолог дома ученика Тијана Папић, Драгана Рајић из Комесаријата за избеглице као и многобројни ученици који се нису устручавали да поделе своја искуства о предностима које доноси чланство у Европској унији. Млади су разговарали о пословним приликама, предностима путовања без граница као и о високом образовању на неком од европских универзитета, али и о недоумицама у вези са чланством и недовољној информисаности о европским институцијама и приликама које пружају фондови и чланство у Унији.

Другог дана Драгана Рајић је представила учесницима рад Комесаријата генерално, са посебним освртом на активности у вези са образовањем деце миграната који се дуже или краће задржавају у Републици Србији. Учесници су упознати са свим потешкоћама са којима се службеници Комесаријата суочавају и начином решавања истих. На овај начин ученици су упознати са проблемима кроз које пролазе њихови вршњаци на путу до Западне Европе. Тијана Папић, психолог Дома ученика Патријарх Павле говорила је о капацитетима дома који је уједно и највећи овакав Дом у Републици Србији у којем живи преко 650 ученика из 40-ак средњих школа у Београду. Руководство Дома заинтересовано је пре свега за регионалну сарадњу са сличним институцијама, а ученици су показали изузетну храброст  и ентузијазам у дискусијама.

Наставници из Техничке школе „Никола Тесла“ представили су ,,ученички сервис’’ који је својеврстан правни институт у овој школи. Наиме, ученички сервис представља форму дуалног образовања у којем ученици преко распуста добијају могућност да се запосле у некој од локалних компанија. У том процесу школа је посредник и обезбеђује сву потребну документацију како не би дошло до злоупотребе  малолетника или било каквих других неспоразума. На тај начин, ђаци преко лета успевају да зараде за летовање или зимовање, а  уједно стичу и неопходне вештине и радно искуство које ће им итекако бити потребни у њиховом професионалном животу. Ово позитивно искуство би требало да буде имплементирано и у Средњој стручној школи у Црвенки с обзиром на тенденције које постоје у образовном систему Републике Србије и које иду у правцу обавезног дуалног образовања код техничких смерова.

На крају конференције сви учесници су изразили наду да ће се у врло скорој будућности срести уживо и остварити трајне пријатељске везе.

Извор: Општина Кула