PROKLIJALA PŠENICA U BANATU

U kojoj je meri dugotrajna suša tokom ove jeseni nasmetala pšeničnim poljima u Banatu i da li je sneg stigao u pravom trenutku objašnjavaju stručnjaci, prenosi RTS. 

Ove jeseni na području pet opština Srednjeg Banata pšenica je zasejana na oko 50 hiljada hektara. Zbog dugotrajne suše iznikla je na tek 20 odsto površina.

“Pšenica posejana pre dva i po meseca, zbog dugotrajne suše je tek ponegde iznikla i to u malom procentu. Ove padavine koje su došle početkom decembra doprinele su da je pšenica počela da klija i da niče ovih dana. Palo je oko 50 centimetara snega i dobro je što je sneg pao na vlažno zemljište, koje nije zaleđeno i temperatura zemljišta je oko pet stepeni što je dovoljno za klijanje i nicanje. Sneg će sada štititi pšenicu od mrazeva, a ispod snega odvijaju se i dalje procesi klijanja i nicanja”, objašnjava Vojislav Trkulja, agronom.

Duboko oranje

Pred banatskim ratarima je još jedan izuzetno važan posao – duboko oranje na oko dvesta hiljada hektara. Duboka brazda je do sada stigla tek na oko 50 odsto površina, stručnjaci kažu da će nastavak oranja biti moguć tek kada se sneg istopi na debljinu od desetak centimetara.

Izvor: RTS