PROMOCIJA DIZANJA TEGOVA NA GRADSKOM TRGU

Na Gradskom Trgu ispred Narodnog pozorišta u četrvtak 6. juna održana je promocija sportske grane dizanje tegova koji su sugrađanima prikazali članovi Kluba dizača tegova Spartak. Promocija je održana u sklopu promocije Subotice – Evopskog grada sporta za 2024 godinu a uz podršku Evropske federacije za dizanje tegova i Sportskog saveza grada Subotice, navodi subotica.info.

Klub Dizača tegova Spartak je jedan od najtrofejnijih u našem gradu. U svojoj dugoj i bogatoj istoriji njihovi takmičari su osvojili 16 evropskih, 9 svetskih i 1 medalju sa Olimpijskih igara mladih, kao i niz medalja na međunarodnim „Grand pri“ turnirima, Mediteranskim igrama i Kupovima. Cilj ove promocije je da se mladi sugrađani upoznaju sa ovim sportom koji je sve popularniji u našem gradu što pokazuje i činjenica da klub ima preko 70 aktivnih članova, što je do sada najveći broj.

KDT Spartak je u cilju promocije organizovao niz dešavanja tokom predstavljanjan na Trgu. Trening dizača tegova u grupama, štand sa tehničkim šipkama za učenje tehnike gde su se sugrađani mogli oprobati u podizanju terete, takmičenje u sklekovima ka oi degustaciju proteinskih šejkova na štandu „Pansport“. Najuspešniji su dobili nagrade.

Štand je posetila i Nataša Aleksić, član gradskog veća koja je pozdravila sve prisutne, poželela im sportske uspehe a sugrađane podržala da se oprobaju u ovoj sportskopj grani i istakla važnost bavljenja sportom. Zahvalila se KDT Spartak na ovoj promociji jer je svaki vid prezentacije i popularizacije sporta jako važan.

Trener Ervin Rožnjik istakao je odlične rezultate kluba u proteklom period “Dizanje tegova je i kod nas i u svetu u ekspanziji. Mi smo prošle godine osvojili titule do 15, do 17 i do 20 godina, dok smo kod seniora bili drugi. Ove godine smo posle prvog kola i kod seniora u velikoj prednosti. Ideja je da mi našim sugrađanima pokažemo šta je olimpijsko dizanje tegova. Često mešaju dizanje tegova sa drugim sportovima snage, mi želimo da pokažemo da dizanje tegova mogu da treniraju i deca, uz stručni nadzor. Ovo je jedan od bazičnih olimpijskih sportova, koji je bio na svim olimpijskim igrama.“

Akciju je podržala i Evropska federacija dizača tegova, čiji je sekretar takođe bio prisutan, profesor dr Milan Mihailović koji je ujedno i predsednik Saveza Srbije za dizanje tegova. „Još u davna vremena, Subotica je davala najbolje dizače tegova. Pre desetak godina tačnioje 2014 godine pojavio se ozbiljan talenat u ovom gradu, Tamaš Kajdoš, koji je osvojio medalju na Olimpijskim igrama mladih. Pokrenule su se tada aktivnosti u Subotici ali i u Srbiji. Subotičani su, u međuvremenu uspeli da osvoje niz medalja na velikim takmičenjima a mi smo kao savez uspeli da rastemo i da napredujemo. Subotica je evropski grad sporta, i Evropska federacija dizača tegova to podržava zato smo danas uzeli aktivno učešće u ovoj prezentaciji.“

Izvor: subotica.info