ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ И ЗБИРКЕ ПЕСАМА У КЦНС

Промоција књиге Мирјане Поповић – Радовић „Тајна маргиналног“- питома оаза стварностиодржаће се вечерас 18. априла у 19,30 сати у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. О књизи ће говорити Милан Влајчић, критичар, Драган Проле, критичар, Зоран Колунџија, уредник књиге, Мирјана Поповић-Радовић, аутор. Промоција збирке песама „Николајевски ноктурно“ Сунчице Радуловић Торбице одржаће се такође данас у 18 часова.

Тајна маргиналног је нова књига Мирјане Поповић-Радовић, која је већ својим претходним остварењима Поетика свакодневног, Књижевна радионица изгнанства Милоша Црњанског, Српским витешким кодексом, привукла пажњу широке јавности.

У својој новој књизи на провокативан начин она поставља кључно питање савремене епохе – шта је центар, где је main-stream, где је тежиште?

Кроз феноменолошки приступ стваралаштву, књижевности, филму и сликарству, преко 22 есеја, ауторка осветљава тему маргиналности, стварајући узбудљиву слику наше савремености.

Мирјана Поповић – Радовић је аутор до сада публикованих 12 књига и око 200 књижевно-теоријских текстова, објављених у домаћим и страним најзначајнијим часописима, као и студија у зборницима Института за књижевност Србије, опредељући се за компаративни приступ страном модерном прозном изразу са нашим модерним исказом и традиционалним, митским књижевним наслеђем.

Феноменолошки схваћен путопис из којег је настала њена књига Поетика свакодневног (Прометеј, 2000), коју је читалачка публика изузетно примила тражећи примерке те књиге све до данашњих дана наставио се својеврсном путописном књигом по просторима Београда, трагом сећања на уметнике који су у том граду живели и на сопствено детињство и одрастање, у њеној књизи Београд као аутобиографија (2013. и 2017.).

Мирјана Поповић-Радовић је 1991. године била позвана трагом своје књиге Српска митска прича, на Конгрес о краткој причи и њеним истраживачима у Ајову у САД, у својству оснивача Међународног друштва за кратку причу СССС, чији је постала члан.

 

Извор: КЦНС