ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ЈОЖЕФА САБОА: ЈЕВРЕЈИ НОВОГ КНЕЖЕВЦА И ОКОЛИНЕ

У петак је у сали Народне библиотеке „Бранислав Нушић“ уприличена промоција нове књиге врсног завичајног историчара Северног Баната Јожефа Сабоа „Јевреји Новог Кнежевца и околине“, коју је аутор посветио невиним жртвама холокауста. Под покровитељством Општине Нови Кнежевац издавач овог значајног дела је Народна библиотека „Бранислав Нушић“. Промоцији је, између осталих, присуствовао и проф. др Теодор Ковач, родом из Новог Кнежевца ( који је зачетник идеје да се ова тема свестрано истражи и страдање Јевреја у Новом Кнежевцу и околини за време Другог светског рата отргне од заборава),а недавно је напунио 100 година живота и најстарији је професор – доктор у Европи. О књизи су поред аутора говорили и уредник издања  проф. др Јовица Тркуља, један од рецензената проф. др Ференц Немет и историчар уметности Игор Савићевић. Промоцију је пропратила и бројна новокнежевачка публика.

Јожеф Сабо је дело „Јевреји Новог Кнежевца и околине“ написао за мање од годину дана, полазећи од историје доласка сефарада у Банат, обрађујући последњих 300 година -закључно са 1941. годином, када су сви Јевреји одведени у логор. Данас у нашој општини не живи ни један Јеврејин, а захваљујући проф. др Теодору Ковачу својевремено је постављена  спомен плоча на месту некадашње синагоге у Новом Кнежевцу, а 2021. године  је уређено и ограђено јеврејско гробље (са спомен плочом жртавама Холокауста)на којем су остала 34 споменика.

-Досељавање Јевреја у Нови Кнежевац у 18. веку није било организовано, већ спорадично, споро и постепено, као и у целом Банату, почев од добијања дозволе за насељавање, па све до организовања свог особеног верског и културногживота, наводи Јожеф Сабо.- Они су ту (у невеликом броју) пристизали махом у другој половини 18. века и бавили се њима дозвољеним занимањима: закупом, трговином ,…

Своја сећања на холокауст том приликом је презентовао проф. др Теодор Ковач, евоцирајући успомену на свој одлазак у заробљеништво у Другом светском рату, повратак из логора и суочавање са опустошеном родном кућом у Новом Кнежевцу.

-Треба истаћи да ова књига свакако спада у малобројне књиге објављене о Јеврејима у Војводини, те да је ово један веома лепо илустрован истраживачки подухват, који нам представља много интересантних детаља, разоткрива историју Јевреја Северног Баната у задња три века. Посебну тежину овој књизи дају фотографије важнијих места и ликова, потресне животне приче оних који су преживели холокауст и биографије познатих и преживелих Јевреја, по чему је она и монографија, наглашава проф. др Ференц Немет.

Извор: Општина Нови Кнежевац