ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ ГАЈДОБРА – НАСЛЕЂЕ И САВРЕМЕНОСТ АНЂЕ ШУШИЋ

                 Након веома успешне гајдобранске промоције, у  пуној сали читаонице Градске библиотеке у уторак 28.01.2020. новосадској публици представљена је монографија Гајдобра  – наслеђе и савременост, ауторке Анђе Шушић, у издању сремскокарловачког Каироса.  О књизи су говорили издавач Рајко Косијер и рецензенти мр Душанка Ђокић, др Милан Мицић, емеритус проф др. Славко Гордић, проф др Јово Радош и ауторка. У музичком делу програма учествовала је група Звуци с камена.

               Присутне је, у име издавачке куће Каирос, поздравио Рајко Косијер истичући да је монографија Гајдобра – наслеђе и савременост објављена у едицији Оставштина, те да по опсегу времена и свеобхватности тема представља значајну историјску грађу за будуће истраживаче.

               Мр Душанка Ђокић је нагласила да је ова монографија, поред историјског, пре свега, лирски, књижевно уметнички приказ и лепи, лирски запис душе и осврт на народни живот у Гајдобри кроз векове. Стављајући акценат  на обичног, малог човека ауторка описује како велики историјски догађаји утичу на обичне људе и њихове породице.

               Др Милан Мицић је истакао ауторкин вишегодишњи рад и дубоку посвећеност писању ове слојевите, богате, разноврсне књиге, богате животом, а пре свега људима. „Живимо у XXI веку, веку великог непамћења, великих магли и на глобалном плану великог људског несналажења у процесима који обезличавају људско трајање, тако да је писање  о обичним људима велика ствар , јер се  на тај начин превазилази епоха која није захвална за трајање појединца, јер се појединац у тој магли губи у некој форми безличности и маргинализације“  – нагласио је др Мицић.  Књига обухвата три географска предела Херцеговину, Војводину и Гајдобру, описујући људе који су у добро организованој колонизацији дошли 1945.  у Гајдобру, у којој се прожимају стари и нови завичај. Ова књига, по Мицићевом мишљењу, користиће онима који ће се у будуће бавити Гајдобром, али и историчарима који ће се бавити колонизацијом.

               Емеритус проф. др Славко Гордић сматра да монографија Анђе Шушић својом лексиконском свевидошћу призива у сећање Вуков Српски рјечник, а љубављу којом је сачињена синтагму синтагму „дубоке оданости“.  Он вредност ове књиге види у нежности и поносу са којим ауторка приповеда о свом градићу и својим суграђанима, потом у пажљиво докумемтованим описима прегалаштва радног и креативног размаха колониста и њихових потомака  који су врло брзо, након првотног шока од корените промене  климатских и животних услова, претекли многе чија је стартна позиција била боља.

               Проф. др Јово Радош истакао је да Гајдобра  по привредним, просветним, културним, спортским и укупним друштвеним потенцијалима, заслужује да има овакву монографију, истичући специфичност гајдобранског менталитета  херцеговачких колониста насељених  у Војводину, људи који се одликују многим, у ближој и даљој околини, примећеним особинама, великим бројем доктора наука, првацима у многим спортским дисциплинама и другим областима живота.

               Ауторка Анђа Шушић захвалила се свима са којима је сарађивала на овој монографији, истичући да је Гајдобра са свим специфичностима и потенцијалима које има угодно место за живот, те да је монографија добро прихваћена од стране Гајдобрана, а да је сав приход од продаје намењен у хуманитарне сврхе, односно, на располагању је гајдобранском храму Светих апостола Петра и Павла.

               Препуна читаоница Градске библиотеке, добри говорници и бујица емоција  ово вече које је могло бити обично, учинили су необичним.

 

За  Војвођанске: Ј. Иванишевић