ПРОМОЦИЈА ПЕДАГОШКОГ ФАКУЛТЕТА ИЗ СОМБОРА

У Културном центру Кикинда уприличено је представљање Педагошког факултета из Сомбора. Била је то прилика да се средњошколци из нашег града детаљније упознају са условима сомборског Факултета који ове године планира да упише стотинак студената у неколико образовних смерова. Представљању програма Педагошког факултета из Сомбора присуствовала је и Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за културу и образовање.

“Сматрам да је учитељски позив један од најплеменитијих, тако да свако ко има прилику да утиче позитивно на систем вредности код деце, треба да размотри могућности које нуди Факултет из Сомбора. Кикинда ће имати знатан одлив учитељског кадра у наредних пет година. Планирано је да 28 учитеља оде у пензију, тако да је ово једна лепа могућност да млади упишу Факултет и да потом добију посао у просвети. Град Кикинда увелико размишља и о увођењу посебних стипендија како бисмо мотивисали младе људе да постану учитељи“, истакла је Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за културу и образовање.

Будућим студентима на располагању су смерови за васпитача, учитеља и библиотекара, док су неки још увек у процесу стицања акредитације:

“Педагошки факултет у Сомбору је институција која је најстарија за образовање учитеља у Срба и традицију чува од 1778. године, што је 245 година. Школа гаји традицију, али је и модерна и уписује васпитаче, учитеље и библиотекаре, али се надамо и новом програму за студенте дигиталног образовања, с обзиром на то да је у процесу акредитације. Дом је одмах поред факултета, буџетска места су довољна за потребе наше државе, а ако и буде било самофинансирајућих студената, треба да знају да су школарине најниже у земљи и да могу да се плате у ратама. Имамо заиста одличне услове за студенте, само треба да постоји мотив код младих људи“, поручио је проф. др Саша Марковић, декан Факултета.
 Извор: Град Кикинда