ПРОМОЦИЈА ПРОЈЕКТА “ЦИРКУЛАРНО ИНОВАТИВНЕ И ОТПОРНЕ ГРАДСКЕ ЛАБОРАТОРИЈЕ У РЕГИОНУ ADRION”– CIRCLE – ТРИ ШКОЛЕ ПРИКУПИЛЕ 10 ТОНА Е-ОТПАДА

Град Зрењанин и Регионални центар за друштвено-економски развој Банат, организовали су промоцију пројекта “Циркуларно иновативне и отпорне градске лабораторије у региону Adrion”– CIRCLE.

О значају и резултатима пројекта говорили су градоначелник Зрењанина Симо Салапура, в.д. директора ЈКП “Чистоћа и зеленило” Немања Милинковић и Ирена Живковић из РЦР Банат. 

Градоначелник Салапура је изразио задовољство што је у склопу овог пројекта потписан и Споразум о сарадњи са зрењанинским основним школама, у склопу кога је прикупљан е – отпад, а да је осим тога реч о још једном пројекту који финансира Европска унија у оквиру Интеррег Јадранско-јонског програма сарадње 2014-2020 – Adrion.

Навео је и да Град Зрењанин у складу са Декларацијом Зелене агенде која је усвојена у октобру 2020. године у Софији континурирано спроводи активности на овом пољу и да овај пројекат представља предузимање конкретних мера у смислу унапређења и ширења знања о практичној одрживости принципа циркуларне економије. 

 Градоначелник је истакао и да је један од циљева овог пројекта буђење свести најмлађе популације и њихово упознавање са потребом правилног прикупљања, селекције и одлагања опасног електричног отпада. 

 Поред овог пројекта, рекао је градоначелник Салапура, Град Зрењанин путем jавних позива спроводи и мере у области суфинансирања домаћинстава за пројекте енергетске ефикасности и смањења емисије CО2 – замена столарије и котлова са надлежним министарствима, континуиране акције пошумљавања, озелењавања површина, санација постојећих паркова.

Ирена Живковић је навела да је узимајући у обзир важност заједничких напора и сарадње у области заштите животне средине у управљању електронским и електричним отпадом, сарадњи и изградњи партнерстава и промоцији правилног управљања отпадом у циркуларној економији, у претходном периоду у оквиру пројекта CIRCLE реализован низ активности: потписан је Меморандум о сарадњи са свим релевантним чиниоцима у области електронског отпада и успостављена је „Циркуларна лабораторија“ – ЦИРЦЛаб у области управљања електронским и електричним отпадом за територију Града Зрењанина, Град Зрењанин потписао је уговор о сарадњи са овлашћеним оператером Еко метал д.о.о. из Врдника, захваљујући пројекту CIRCLE набављена је опрема за прикупљање и транспорт е-отпада, реализоване су пилот акције прикупљања е-отпада у јавном и приватном сектору, а последња у три основне школе: „Жарко Зрењанин“, „Петар Петровић Његош“ и „Ђура Јакшић“. 

Како је навела, укупно је прикупљено близу 10 тона е- отпада. Захваљујући заједничкој акцији Градске управе Зрењанин и ЈКП “Чистоћа и зеленило”, уз учешће Завода за јавно здравље Зрењанин, Високе техничке школе струковних студија и НИП Зрењанин, уз изузетну ангажованост поменутих школа, сва накнада од прикупљеног отпада додељена је школама учесницама пилот акција. 

Извор: Град Зрењанин