ПРОМОЦИЈА ТВ СЕРИЈЕ „НА ВЕСЛУ ПРИЧА: ЗРЕЊАНИН“

Поводом почетка премијерног емитовања 10 епизода серије „На веслу прича“ снимљених у Зрењанину на јавном сервису РТС у Барокној сали Града Зрењанина у среду 10. октобра у 12 часова биће одржана промоција, разговор са ауторима и претпремијерна пројекција 10. епизоде „На веслу прича: Банатска страна света“ (25 мин) у којој сви актери, књижевници из Зрењанина, у паралелном интервјуу износе своје погледе на природу, свт и стваралаштво. Премијерно емитовање епизода из Зрењанина започиње истог дана на РТС 3, да би затим било емитовано и на сателитском програму јавног сервиса РТС Свет.

Две реке, Тиса и Бегеј, једно језеро Пескара Чепел, девет књижевника причају оригиналне кратке приче о природи веслајући. Пресек генерација стваралаца из Зрењанина од Вуксана Кнежевића, Дејана Бошњака, преко Радивоја Шајтинца и Јоланке Ковач, па до Александра Бјелогрлића, Оливере Скоко, Угљеше Шајтинца, Маје Пандуров и Стевана Субића, у свим својим разликама поетика и погледа на свет. Серија „На веслу прича“ на програме РТС доноси богатство маште и природе, и доприноси очувању блага Баната.

На промоцију ће бити позвани сви аутори, а обратиће се аутори серијала редитељ Растко Шејић, композитор Владимир Лешић, сниматељ Марко Ристић, као и уредник РТС Свет Дејан Глигоријевић.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић сматра да: „ТВ серија „На веслу прича“, коју смо здушно подржали, као и Министарство културе и информисања, доноси трајно кинематографско бележење пресека наше књижевне сцене, банатску антологија кратких прича на веслу, као и лепоте природе на територији нашег града, што свакако заслужује простор на јавном сервису. Нама је, поред неизмерног културолошког и еколошког значаја, потпуне усклађености са стратешким циљевима развоја града, важна и због промоције туризма. Веома сам задовољан професионалном сарадњом са независном продукцијом „Шта хоћеш“.“

По речима Растка Шејића, редитеља и аутора оригиналног концепта документарно игране серије која се већ шест година са великим успехом емитује на националном јавном сервису: „Банат нас је очарао. Лепота природе, разноликост и маштовитост прича, културна традиција на сваком кораку, па и у односу према природи. Неки невероватни изласци и заласци Сунца на водама, мирис равничарске земље и шуме, тамбуре, гајде и рибљи специјалитети, скела и роде у Тарашу…али пре свега људи, та нека солидност, солидарност и конкретност, лепо је када радите нешто што сматрате важним, стварањем заоставштине, да и актери и чамџије и званичници разумеју и деле исте циљеве. Нема града без прича, легенди и митова, Зрењанин дефинитивно има посебан културни код.“