ПРОМОЦИЈА ЗДРАВОГ НАЧИНА ЖИВОТА НА ЈЕСЕЊЕМ ФЕСТИВАЛУ 8. ДАНИ БУНДЕВЕ

Удружење „Еко Кула“ први пут је „Дане бундеве“ организовало пре осам, а пре четири године су чланице своје мирисне производе од бундеве представиле грађанима када су из дворишног простора изашле на трг испред Поште. У суботу, по осми пут “Дани бундеве“ окупили су многобројне посетиоце и излагаче који су са одушевљењем шетали парком који је добио право јесењо рухо. Преко осамдесет учесника – произвођача хране, ручних радова и рукотворина, старих заната, произвођача цвећа и играчака, представили су на штандовима постављеним у великом парку у центру Куле своје производе. Част да отвори овогодишњу јесењу манифестацију припала је председнику општине Кула, Дамјану Миљанићу, који није крио задовољство овогодишњим фестивалом истакавши да Кула премда није позната као произвођач бундеве, позната је управо по овој манифестацији.  Миљанић је рекао да управо ова чињеница довољно говори о сјајној организацији и посвећеном раду чланица удружења “Еко Кула“ и Туристичке организације општине Кула. “Ова манифестација окупља произвођаче органске  хране, екологе, а од ове године и Удружење за заштиту и одгој ситних животиња.“ истакао је председник општине Кула уверен да ће ова манифестација у будућности расти и ширити се.

Од једне мале идеје и повода за дружење у дворишту организације па све до готово централне манифестације општине Кула- Дани бундеве као ово што јесу данас изнедирло је удружење Еко Кула, а испред овог удружења Светлана Јелић истиче да иако су кренули стидљиво  са организацијом кувајући јела од бундеве уз напоран ради и пуно подршке ова манифестација бива све занимљивија како Куљанима, тако и посетиоцима из околних места.

Деца из вртића бавила су се креативним стваралаштвом, ученици из средњих и основних школа из наше општине представили су посетиоцима своје способности и домаћинске манире, а наставнички кадар из школа са територије општине Кула истиче да осим што је ово манифестација коју свакако треба подржати да су искористили прилику да ученици представе оно што су радили и научили током наставе и током секција.

Грађани су у великом броју посетили манифестацију и нису крили задовољство оним што су видели и дегустирали, када су производи од бундеве у питању, али и одушевљење самом организацијом која је надмашила сва очекивања. По питању овогодишњих очекивања, али и по питању наредног периода и планова када је у питању рад Туристичке организације општине Кула, директор Владимир Станковић истиче да је циљ ове године била промоција здраве хране и здраног начина живота, и да је то и остварено. План је да се као и у предходним годинама, сваком наредном манифестацијом повећа разноликост садржаја. Станковић је искористио прилику да најави да ће током предстојећег викенда бити одржана манифестација “Михољски сусрети“ у Крушчићу и трку аутомобила на паркингу код Кулатранса у Кули.

Новина која је уведена у програм Јесењег фестивала “Дани бундеве“, а свакако је на радост оних најмлађих јесте мини зоолошки врт који је уз подршку организатора направило удружење Удружење за заштиту и одгој ситних животиња. Из овог удружења наводе да су се радо одазвали овом позиву, и да су задовољни како одзивом тако и сарадњом. Уједно су искористили прилику да најаве предстојећу изложбу, која ће бити одржана почетком новембра.

Уз квалитетан програм еко радионице, дегустације, забавне активности за најмлађе, дечији карневал, музику бендова “Иван и гитара“ и “Банда дрвена“, наступ хора “Виле“ КУД-а Дурмитор и још много изненађења, Удружење жена “Еко Кула” и Туристичка организација општине Кула, обрадовали су и ове године посетиоце манифестације “Дани бундеве“.

Извор: Општина Кула