PROMOVISAN PRVI UDŽBENIK NAMENJEN NASTAVI FIZIČKOG I ZDRAVSTVENOG VASPITANJA

U zrenjaninskoj Gradskoj kući, u organizaciji Društva pedagoga fizičke kulture, Saveza za školski sport i Sportskog saveza grada Zrenjanina, a uz pokroviteljstvo Grada Zrenjanina, juče je promovisan priručnik – udžbenik za učenike osnovnih i srednjih škola na temu fizičkog i zdravstvenog vaspitanja. “Pr(a)vi udžbenik fizičkog i zdravstvenog vaspitanja”, kako su ga nazvali izdavači, predstavila su dvojica iz grupe autora – prof. dr Dušan Perić i prof. dr Zlatko Ahmetović, predavači na Fakultetu za sport i turizam Univerziteta Edukons iz Novog Sada, koji je i izdavač priručnika. 

Promociji su prisustvovali brojni nastavnici i pedagozi fizičke kulture i vaspitanja iz zrenjaninskih obrazovnih ustanova, kojima se na početku obratio i pozdravio ih pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura. On je podsetio na misao osnivača modernih Olimpijskih igara Pjera de Kubertena da su sport i fizička aktivnost deo nasleđa svakog ljudskog bića i da njihovo odsustvo ne može ničim da se zameni. 

“Danas smo svedoci da hipokineza, način života, moderna tehnologija, dovode do povećanja telesnih deformiteta, masovnih nezaraznih bolesti, gojaznosti, dijabetesa. Uveravaju nas, međutim, da smo mi sve više sportska nacija, ali brojna naučna istraživanja pokazuju da smo sve manje zdravi. Mislim da ovo današnje predavanje i ovaj priručnik treba da približe tu distancu između “zdrave” i “sportske” nacije”, istakao je u uvodnom obraćanju Salapura. 

Prof. dr Dušan Perić, predstavljajući priručnik i udžbenik, rekao je da je po prvi put na ovakav način pedagozima ponuđeno neko pisano štivo, koje bi nastavu fizičkog vaspitanja moglo da stavi u rang s drugim predmetima, koji se uče iz udžbenika. Slikovito je opisao čime su se u startu vodili autori pri izradi ove publikacije.

“Kada odemo kod lekara, on vam kaže: vežbajte i hranite se zdravo. Jedino vam ne kaže šta i koliko da vežbate i šta i koliko da jedete. Dakle, to traženje mere, dobrog balansa i dobrog odnosa između dokazanih fakata je ono čime ova knjiga pokušava da se bavi”, naveo je prof. Perić i objasnio da treba generalno menjati svest o značaju bavljenja fizičkom aktivnošću i o značaju nastave fizičkog vaspitanja, koja bi trebalo da bude svakodnevna, u pravoj meri i s pravim sadržajima, što je, međutim, kod nas ograničeno brojnim drugim faktorima – nepostojanjem odgovarajuće školske i sportske infrastrukture, brojem nastavnika, prostornim i materijalnim ograničenjima.

 “Nažalost, čas od 45 minuta je teorijska besmislica i nema pravih efekata bez dvočasa fizičkog vaspitanja i to svakoga dana, a ne dva ili tri puta nedeljno, što je naučno dokazano”, navodi dalje prof. Perić.

Pomenuo je da se u našu školsku praksu, kroz zakonsku regulativu, uvodi i obavezna teorijska nastava fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i da nastavnici imaju pravo da, u nedostatku drugih uslova, realizuju takvu nastavu.

“Upravo kada je teorija u pitanju, trebalo bi deci ponuditi literaturu iz koje se ta teorija crpi”, istakao je on. 

 Priručnik „Fizičko i zdravstveno vaspitanje“, izdavača Fakulteta za sport i turizam Univerziteta Edukons, potpisuju, uz profesore Perića i Ahmetovića, još i profesori dr Milan Nešić, dr Zoran Đokić, dr Romana Romanov, dr Bojan Međedović i Mirjana Dimitrić

Izvor: Grad Zrenjanin