ПРОМОВИСАНА ЈУНИОР НБА ЛИГА СРБИЈЕ У ЗРЕЊАНИНУ – ПЕТ ЕКИПА, ИЗ ПЕТ ШКОЛА, НАДМЕЋЕ СЕ ПО УЗОРУ НА НАЈЈАЧУ КОШАРКАШКУ ЛИГУ СВЕТА

Утакмицама првог кола Плаве лиге, Дивизије “Југоисток”, одиграним на отвореном кошаркашком терену ОШ “Доситеј Обрадовић” у Зрењанину, промовисана је Јуниор НБА лига Србије. У овом такмичењу први пут учествује и пет екипа из нашег града, које су, по угледу на највеће светско кошаркашко лигашко такмичење, добиле имена по клубовима из НБА лиге и наступаће у њиховим дресовима.

Тако су се, у првом колу, састале екипе Мајами Хит / ОШ “Др Јован Цвијић” и Шарлот Хорнетс / ОШ “2. октобар”, а потом и екипе     Вашингтон Визардс / ОШ “Жарко Зрењанин и “Орландо Меџик / ОШ “Доситеј Обрадовић“. Слободна је била екипа Атланта Хоукс / ОШ “Петар Петровић Његош“, али су се и њени чланови придружили осталим и присуствовали овој промоцији. Било је међу девојчицама и дечацима који ће учествовати у овом такмичењу и оних који тренирају кошарку, у својој школи или неком зрењанинском клубу, али је циљ Јуниор НБА лиге, пре свега, да деца уз дружење заволе кошарку и спорт уопште, и стекну навику бављења спортом. Додатни мотив може им бити што ће се надметати по узору на НБА лигу, у дресовима својих идола, лоптом и уз обележја те лиге. Само у Зрењанину, кошарку ће на тај начин играти око седамдесет девојчица и дечака.

Пригодним речима, присутнима су се обратили и Јуниор НБА лигу у нашем граду промовисали Бојан Поповић, комесар мушких такмичења Кошаркашког савеза Србије, Биљана Манић, директорка ОШ “Доситеј Обрадовић” и Дејан Димитријевић, председник Окружног кошаркашког савеза Зрењанин, под чијим се окриљем организује такмичење у Зрењанину.

Утакмице ће се у зрењанинској групи Јуниор НБА лиге играти сваке недеље, по једно коло, односно по две утакмице. Подсећамо, ово кошаркашко такмичење организује се широм планете, а у преко 20 земаља Европе. У претходне четири сезоне у нашој земљи је учешће узело око 2.000 дечака и девојчица из преко 50 основних школа. У овој сезони, по први пут су се клубовима из Београда, Новог Сада и Ниша придружили и Зрењанинци и Крагујевчани. Укупно ће тако наступити чак 60 школа – 30 београдских, по десет новосадских и нишких, по пет основних школа из Зрењанина и Крагујевца, подељених у две лиге – Црвену и Плаву.

Извор: Град Зрењанин