ПРОМОВИСАНО ДОЋЕРАНО ИЗДАЊЕ КЊИГЕ МАТИЈЕ БЕЋКОВИЋА

Седмог априла 2023. на празник Благовести, у Архиву Војводине у Новом Саду уприличено је песничко вече и промоција књиге поема „Ћераћемо се још” и „Кад будем млађи”. Песничкој вечери са почетком у 19 сати присутвовао је велики број грађана, културних и политичких радника. Поеме је говорио аутор, књижевник и академик Матија Бећковић. Догађај су помогли Влада АП Војводине, Ерсте банка и предузеће „Вода Дива”.

Повод издавања овог „доћераног” издања је Књижевна награда „Филип Вишњић” за животно дело 2022. Присутне су у име коиздавача поздравили др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине у Новом Саду и Срђан Малешевић, председник Књижевне заједнице Шид. Том приликом др Кузмановић истакао је да је вече уприличено у ишчекивању најрадоснијег хришћанског празника Васкрсења Христовог, те да Матија Бећковић „целом својом личношћу и својим посвећеним и преданим радом припада и служи своме роду, налазећи у том припадању највећу своју обавезу а у том служењу највећу своју радост. Са горчином сазнања о трагедији српског народа али са ширином човека који сагледава дубље и дуже токове живота историје, он одолева грубостима времена чији смо савременици”. Кузмановић је том приликом захвалио уредници издања Весни Башић на одговорном и посвећеном раду, као и председнику Покрајинске владе Игору Мировићу који је овом приликом био присутан као песник. Уједно је саопштено да ће Покрајинска влада помоћи издавању сабраних дела Матије Бећковића.

Срђан Малешевић, председник Књижевне заједнице Шид изразио је задовољство што је један тако мали град био део овог догађаја, четврте књиге из едиције „Вишњићева награда”.

О књизи су беседили академик Драган Станић, председник Матице српске, аутор предговора овог издања и Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске. Модератор програма била је Љиљана Бубњевић – виши архивист. Публика је уживала у Матијином казивању поема а потом имала прилику да на купљену књигу добије посвету аутора.

Текст и фото: В. Раонић;