PROSLAVA DANA POBEDE NAD FAŠIZMOM I DANA EVROPE

Parada muzike na novosadskom Trgu slobode

U Novom Sadu, 9. maj je tradicionalno povod za veliko slavlje, a ove godine će se na Dan pobede uz Ritam Evrope proslaviti i evropska titula! Na tradicionalnoj manifestaciji u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad, pored obeležavanja pobede u Drugom svetskom ratu, biće proslavljena i titula Najboljeg evropskog velikog festivala koju je EXIT nedavno osvojio po drugi put u ovoj deceniji! Veliko slavlje, zakazano na Trgu slobode, ugostiće velike domaće i regionalne bendove kao što su Let 3, Disciplin A Kitschme i Tri kapljice, ali i njujorški sastav The Toasters. Pobednička fešta nastaviće se do ranog jutra u klubu Quarter, uz ovogodišnje DJ rezidente Exitove Dance Arene i francuskog tehno barda Zadiga, a muzičkom programu pridružiće se i edukativni sadržaji Fondacije Novi Sad 2021, koja će 9. i 10. maja u Studiju M organizovati Međunarodnu konferenciju „Neutralno“, na temu održivosti novih kulturnih prostora.

Jedan od najpoznatijih rock sastava na ovim prostorima, Disciplin A Kitschme nastupiće na novosadskom Trgu slobode 9. maja ove godine. Kako sami ističu, Disciplin A Kitschme neumorno nastavlja svoju misiju čišćenja i oplemenjivanja prostora, koji se čini ponovo jako zagađenim. Ušavši u 37. godinu svog postojanja, bend i njegov lider, basist i pevač Koja, kao da nemaju nameru da stanu. Trenutno u fazi oblikovanja svog sledećeg albuma, Disciplina će posetiti Novi Sad i još jednom razgaliti srca, razgibati tela i nahraniti bukom svoje fanove.

Aleternativni rok sastav Let 3 iz Rijeke ( Hrvatska) takođe će ove godine nastupiti na Ritmu Evrope. Let 3 nisu stranci u Novom Sadu publika je imala ranije prilike da prisustuvuje njihovim alterativnim i avangardnim muzičko scenskim nastupima.

Iz Nju Jorka nam stiže SKA sastav The Toasters, pripadnici takozvane drugotalasne generacije sastava koji stvaraju i izražavaju se u SKA žanru. Bend poznat po fenomenalnim kocenrtima punim pozitivne energije i zdravih stavova.

Uvertira u večernji program ovogodišnjeg Ritma Evrope biće lokalni „all girl“ pank rok sastav „3 kapljice“ koje će zagrejati pubiliku te večeri i čiji debi album izlazi tokom proleća za SKCNS.
U duhu pobede, velika proslava titule Najboljeg evropskog festivala koju je EXIT već drugi put osvojio na Evropskim festivalskim nagradama, biće nastavljena u klubu Quarter, gde će se u noći između 9. i 10. maja predstaviti najomiljenija domaća i regionalna klupska imena, kao i čuveni tehno majstor iz Francuske: Zadig.

Pored muzičkih dešavanja, u Novom Sadu se za Dan Evrope tradicionalno održava niz kulturnih dešavanja, od izložbi, tribina, svirki i govornih programa, do velikog koncerta na Trgu slobode, a tokom godina ovaj događaj postao je jedan od najprepoznatljivijih manifestacija tog tipa u regionu. Fondacija Novi Sad 2021 tim povodom 9. i 10. maja u Studiju M održaće konferenciju “Neutralno” , koja će predstavljati prostor za dijalog u kojem će biti prezentovane različite prakse u Evropi i regionu o održivosti kulturnih prostora. Ključno pitanje ovog dijaloga jeste kako su kulturni prostori uspeli da prilagode svoju ulogu društvenog i edukativnog subjekta zahtevima za ekonomskom samoodrživošću. Takođe, pitanje je i da li su i na koji način uspeli da zadrže svoju nezavisnu ulogu u odnosu na zvaničnu državnu kulturnu politiku i ideologiju, i time (p)ostanu ključni elemenat razvoja zajednice i društva. Na konferenciji učestvuju komenadžeri nekih od najuspešnijih kulturnih prostora iz Nemačke, Austrije, Francuske, Švedske, Italije, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Zašto 09. maj?
Nakon kolosalnih razaranja, obeleženim najsurovijim stradanjima i zločinima, do tada nepoznatim u ljudskoj istoriji, Nemačka je, 9. maja 1945, potpisala bezuslovnu kapitulaciju. U Drugom svetskom ratu život je izgubilo preko pedeset miliona ljudi. Na samom početku tog 09. maja 1945, u 00.16 časova, u Berlinu je potpisan akt o bezuslovnoj i konačnoj kapitulaciji nemačkih oružanih snaga. U ime poražene nacističke Nemačke, ovaj akt potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel. Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke su, u ime članica antifašističke koalicije, primili i potpisali sovjetski maršal Georgij Žukov i britanski general Artur Teder.

Od tada se Deveti maj u svetu obeležava kao Dan pobede nad fašizmom.