ПРОСЛАВА ИЛИНДАНА У ЧОБАНЦУ

Срби у Чобанцу, на северу Мађарске, прославили су своју заветну славу, Светог пророка Илију у недељу, 31. августа, али је целодневна киша спречила окупљање верника на живописном Бунарчићу, ходочасном месту у шуми крај тог насеља.

Отац Љубисав Милисавић, помашки парох и администратор парохије у Чобанцу, својој многобројној пастви из тог места, затим из Сентандреје, Помаза, Калаза, Сегедина и Будимпеште, Свету литургију је служио у месном храму Светог архангела Гаврила.

Традиционални ручак је припремљен у Дому народности „Евгеније Думча“, а госте су забављали музичари Кунослав Агатић Кића на хармоници и Кристијан Родек на тамбурици.

Празнично вечерње служили су протојереј Зоран Остојић, архијерејски намесник будимски и архиђакон Инокентије Лукин, а протосинђел Варнава Кнежевић благосиљао је славске дарове.

Протојереј Остојић одржао је славску беседу о значају живљења хришћанским животом. Отац Љубисав Милисавић обратио се такође кумовима и верном народу пригодним речима, а прослава је настављена у Дому народности.

Извор: снновине