ПРОШЛО ЈЕ 180 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА „СЕРБСКИХ НАРОДНИХ НОВИНА“

Навршило се тачно 180 година откако је Теодор Павловић у Пешти 1838. године основао „Сербске народне новине“. Оне су, после бечких „Новина себских“ Димитрија Давидовића, најстарији информативни лист код Срба.

Традицију „Сербских народних новина“, које су излазиле све до 1849. године, данас баштине „Српске недељне новине“, које под овим именом у Будимпешти излазе последњих десет година. Претходно су то биле „Српске народне новине“, а пре њих „Народне новине“, као заједничко гласило Срба, Хрвата и Словенаца у Мађарској.

Павловићеве „Сербске народне новине“ зачете су из гласила „Сербски народни лист“, покренутог три године раније, које је потом променило и концепцију и назив, чиме су Срби у Угарској добили озбиљан и свеобухватан информативни лист. Редакција овог гласила била је стециште српске интелектуалне елите тога времена, па су на страницама листа своје чланке објављивали Вук Караџић, Милован Видаковић, Јаков Игњатовић, Јован Јовановић Змај, Ђура Јакшић и бројни даровити станари ђачког интерната у пештанском Текелијануму.

Колико је у 19. веку било тешко издавати новине на српском језику у Угарској, пре свега због финансијских и политичких проблема и незивесности, али и због сталних притисака различитих локалних српских кругова на уредништво, на својој кожи је осетио Теодор Павловић, који је после деценија борбе за српску писану реч у Пешти, душевно оболео и умро у свом родном Новом Милошеву, где се повукао, напустивши посао издавача. A колико су им често нападане „Сербске народне новине“ значиле, Срби у Угарској су, према сведочењима хроничара, увидели тек када су оне угашене и када су задуго остали без могућности да се информишу на свом језику.

Као успомену на Теодора Павловића и његов лист, данашње „Српске недељне новине“, чији је издавач Самоуправа Срба у Мађарској, сваке друге године додељују награду са његовим именом, личностима које су дале значајан допринос информисању на српском језику, повезујући својим радом наше сународнике у расејању.

Нажалост, српски недељник у Мађарској овај јубилеј дочекује у свом старом, црно-белом руху, јер од издавача нису добијена финансијска средства неопходна за модернизацију новина, укључујући и прелазак на колорно издање. Настојањима редакције да до читалаца дође и електронским каналима, пре свега путем нашег сајта и Фејсбук профила, неке од фото-галерија којима располажемо ипак су доступне јавности у оригиналној, колорној верзији.

Извор: Српске недељне новине, Будимпешта