PRUGA SUBOTICA – SEGEDIN ZAVRŠENA KOD NAS, ČEKA SE MAĐARSKA STRANA

Nakon šest meseci od počinjanja radova postavljene šine između Subotice i državne granice, preostali završni radovi, navodi subotica.info.
Pruga koja povezuje Suboticu i državnu granicu je završena, preostalo je još mađarska strana da  uradi svoj deo posla kako bi železnički povezala Suboticu i Segedin.
Šine su postavljene duž čitavog dela trase na srpskoj strani i preostali su još završni radovi na njenoj elektrifikaciji, zaštiti od buke i doterivanja obnovljenih železničkih stanica.
Ovih dana još se radi na železničkoj stanici na Paliću, ali se očekuje da majstori ovde svoj posao završe do prvomajskih praznika.
Železnička stanica na Paliću jedan je od nekadašnjih banjskih objekata izgrađenih u stilu secesije, te je pod zaštitom kao spomenik kulture. Pažljivo je obnovljena, dobila je novu nadstrešnicu, a majstori upravo bruse kamene ploče sa motivima koje iz stanice vode na peron. Pored stanice izgrađen je i podzemni prolaz koji je obložen štampanim betonom,  kako ne bi bio klizav, i ovaj prolaz osim što omogućava izlazak na drugu stranu perona, vodi i dalje u palićko naselje. Podzemni hodnik opremljen je i liftom.
Duž pruge u visini ove stanice majstori upravo  postavljaju zaštitni zid od buke, a na stubovima električari obavljaju poslednje poslove na elektrifikaciji pruge. Kako se moglo čuti ovde na terenu, duž pruge Subotica državna granica postojaće sedam zidova za zaštitu od buke: kod javnih skladišta u Subotici, kod Zoološkog vrta, pored stanice na Paliću, potom na ulasku u Horgoš sa leve strane, na železničkoj stanici Horgoš te na izlazu iz Horgoša na dva mesta, u zoni groblja i na ukrštanju  puteva, odnosno na mestima gde pruga ide pored stambenog naselja.
Majstori kažu da testiranje pruge još nije rađeno, ali se sav transport radnog materijala odvija već ovom prugom. „RŽD Internešenal“, ruski parter konzorcijuma angažovanog na gradnji, radi gornji stroj pruge i upravo mašinom „podbijačicom“  nabija tucanik duž šina.
Primetno je da je duž pruge postoje jarkovi i dodatno ojačanja kako ih kiša i mraz ne bi spirale. To je osnov za zaštitu trupa svakog objekta, kažu građevinci angažovani na poslovima na pruzi.
Kamen temeljac za obnovu pruge Subotica – Segedin položili su zajednički Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i Viktor Orban, premijer Mađarske 18. oktobra 2021. godine. Gotovo tačno šest meseci nakon toga može se reći da je pruga u delu gde prolazi kroz Srbiju završena, iako je krajnji rok novembar ove godine. Po svemu sudeći, mađarski deo do Segedina trebao bi biti završen do tog roka.
Tokom prošlog leta, skinute su stare istrošene šine i pragovi pruge koja je postojala 150 godina i sada su zamenjeni novom, automatizovanom i elektrifikovanom  železničkom linijom na kojoj su angažovani stručnjaci i radnici iz „RŽD internešanal“ iz Rusije, i „Karin komerc MD“ iz Veternika. Vrednost radova je 86,7 miliona evra. Nakon obnove putnički vozovi će saobraćati brzinom od 120 kilometara na čas, a u okviru njene izgradnje rekonstruisano je 13 putnih prelaza, a osim železničke stanice na Paliću, obnovljene su i stanice u naseljima Bački Vinograd, Hajdukovo i Horgoš.
Ovom prugom veza između Subotice i Segedina trebala bi biti svedena na  40 minuta putovanja. Ostalo je još nerešeno pitanje graničnih prelaza, na kojima će, kako se očekuje biti objedinjena i ubrzana procedura.
I mada se u prvi plan uvek ističe da će zahvaljujući ovoj pruzi veza između dva pogranična grada biti jednostavnija i brža, njen značaj je dalekosežniji, naime, ona bi u oblasti teretnog saobraćaj trebala da bude alternativni pravac za prevoz robe dok se gradi brza pruga Beograd – Budimpešta.

Izvor: subotica.info